logo Veilig Buitengebied

Veilig Buitengebied Heijen

 

De gedachte om de veiligheid in het buitengebied van Noord-Limburg in kaart te brengen en met een plan van aanpak te komen heeft geresulteerd in een pilot Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Buitengebied die werd gehouden in Heijen

 In de pilot van het KVO Buitengebied gingen bewoners, bedrijven, gemeente, politie en brandweer samen aan de slag om het buitengebied van Heijen veiliger te maken. Onderstaande personen maken deel uit van deze werkgroep:

Paul van der Weiden, - Procesbegeleider CCV (Centrum criminaliteitspreventie en Veiligheid)
Richard Roggeveen, - wijkagent
Maikel Brouwers, - wijkagent
Frank Wulms, - Brandweer
Harm van Braak, - Gemeente Gennep
Johan Ronnes, - Heijen namens LLTB
Hans van den Ham, - Heijen namens dorpsraad
Marc Nabuurs, - Ven-Zelderheide dorpsraad
Harm Weijers, - Ven-Zelderheide namens LLTB
Jan Nas, - Ottersum en Milsbeek namens LLTB
Ronald Starrenburg, - Milsbeek dorpsraad
Sjaak Smits, - Ottersum namens dorpsraad
Sam Hendriks, - Ottersum namens dorpsraad 

 


Fraude Bank Helpdesk

"Ik ben gebeld door mijn bank".

Oplichters kunnen u opbellen en zich voordoen als een medewerker van de bank. U ziet dan in uw display een bestaand telefoonnummer van uw eigen bank. Soms gebruiken de oplichters ook de naam van een bankmedewerker. Het lijkt dan alsof u echt wordt gebeld door een medewerker van uw bank.

Volgens de beller moet u uw geld ‘veiligstellen’ in verband met een digitale bedreiging of fraude. Al uw geld moet daarom worden overgemaakt naar rekeningnummers die de oplichter doorgeeft. Het zou gaan om een ‘kluisrekening’, een ‘veilige rekening’ of een variant daarop. In een enkel geval wordt naar uw inloggegevens gevraagd.

Net echt

Via de techniek die ‘spoofing’ wordt genoemd, is het mogelijk dat uw telefoonscherm een ander nummer laat zien dan het nummer waarmee een beller eigenlijk belt. Op die manier kunnen oplichters u het nummer van de bank laten zien, zodat het net lijkt alsof u echt door uw bank gebeld wordt. Het komt voor dat ‘de bank’ u precies weet te vertellen wat uw huidige banksaldo is en wat de laatste transacties waren. In dat geval hebben de oplichters zichzelf waarschijnlijk toegang verschaft tot uw bankrekening, bijvoorbeeld middels phishing via een nep-betaallink. Ook is het mogelijk dat, via een link of bijlage in een valse e-mail, software op de computer van het slachtoffer is geplaatst. Die maakt een schermafbeelding op het moment dat je internetbankieren afsluit. Zo weten ze precies hoe uw bankrekening er op dat moment uitziet. 

Ook komt het voor dat mensen gebeld worden door ‘de politie’, die dan zogenaamd naar de bank doorverbindt. Uiteraard zijn hier ‘de politie’ en de ‘bank’ niemand anders dan de fraudeurs zelf.

Advies:

Uw bank zal u nooit via telefoon, sms of e-mail benaderen met het verzoek geld over te boeken of uw inloggegevens of pincode te delen. ‘Kluisrekeningen’ of ‘veilige rekeningen’ bestaan niet. Als de bank denkt dat fraudeurs werkelijk toegang hebben tot uw bankrekening, zullen zij die rekening zelf blokkeren en contact met u opnemen. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Maak dus nooit op basis van een telefoontje of tekstbericht geld over. Uw bank zal u ook nooit vragen om uw pas en/of pincode aan een koerier mee te geven. Geef uw pas niet mee aan een zogenaamde ‘medewerker’ of ‘koerier’.

Twijfelt u?

Bel dan zelf met uw bank, via het telefoonnummer dat u opzoekt op de website van de bank.

 


Camera in Beeld

Camera in Beeld is een politiesysteem dat buitencamera’s op een kaart laat zien. Dat kunnen CCTV-camera’s (closed-circuit television) zijn bij overheden, winkels of woonhuizen. Zo weet de politie waar camerabewaking is. Als er bijvoorbeeld een inbraak is geweest, kan de politie via Camera in Beeld beelden van de dader verzamelen. Zo kan de dader sneller worden aangehouden.

Hoe doe ik mee met Camera in Beeld?

 Iedereen kan deelnemen aan het politiesysteem Camera in Beeld. Heeft u een buitencamera? Registreer uw camera dan bij Camera in Beeld. Zo maakt u uw buurt veiliger. Wilt u uw camera('s) aanmelden? klik op het logo hieronder.

 


 

In 2019 heeft Heijen in de gemeente Gennep het Keurmerk Veilig Buitengebied certificaat behaald, waarna de aanpak uitgebreid is naar de dorpen Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide. Op 27 mei 2021 ontving de gemeente het keurmerk Veilig Buitengebied van testinstituut Kiwa voor de uitbreiding van de samenwerking. “We zien dat de samenwerking tussen inwoners, (agrarische) ondernemers en publieke partijen in het buitengebied goed werkt”, aldus Pieter Lucassen, voorzitter van het regiobestuur Noord-Limburg van de LLTB. “Door alle ogen en oren in te zetten van iedereen die in het buitengebied actief is, komen criminele activiteiten sneller aan het licht en kan direct actie worden ondernomen.” In navolging van Gennep gaan de andere Noord-Limburgse gemeenten Mook en Middelaar, Bergen, Venray, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Beesel nu ook aan de slag.

(Boeren)bedrijven en bewoners in buitengebieden krijgen steeds vaker te maken met criminele activiteiten, zoals inbraken en diefstal. Het buitengebied is bijvoorbeeld vaak in trek voor het dumpen van chemisch afval of het huisvesten van hennepkwekerijen in leegstaande schuren. 

Het keurmerk Veilig Buitengebied staat voor een structurele samenwerking tussen publieke en particuliere partijen in de aanpak van dit soort criminaliteit in het buitengebied. In de gemeente Gennep werken onder andere de gemeente, politie, brandweer, dorpsraden, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) samen.

 


Noord-Limburgse gemeenten starten met Keurmerk Veilig Buitengebied

Publieke en private partijen trekken samen de kar

 

Op vrijdag 15 oktober 2021, in de Week van de Veiligheid, gaven de Noord-Limburgse gemeenten met de ondertekening van een intentieverklaring gezamenlijk het startsein voor het Keurmerk Veilig Ondernemen in het Buitengebied om daarmee de veiligheid in het Noord-Limburgse buitengebied te vergroten. Centraal staat de samenwerking tussen publieke en private partijen, waaronder de acht Noord-Limburgse gemeenten en hun inwoners, de politie, de provincie Limburg, de Veiligheidsregio Limburg-Noord, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en de Stichting Limburgs Landschap. Zij gaan gezamenlijk de kar trekken om de criminaliteit in de buitengebieden terug te dringen. Uniek is dat de gemeenten gelijktijdig aan de slag zijn met de aanpak van criminaliteit in het buitengebied en zo één front vormen tegen criminelen. Het project wordt begeleid door het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

“Een goede zaak”, vindt ook burgemeester Palmen (Horst aan de Maas) als bestuurlijk portefeuillehouder voor het programma veiligheid binnen de Regiodeal Noord-Limburg. “Het is belangrijk dat we krachten bundelen en dat de alertheid en bewustwording omhoog gaat. Het gaat om een enorm uitgestrekt buitengebied in Noord-Limburg en als je niet weet waar je op moet letten, kan het zomaar gebeuren dat er ergens een opslagplaats voor gestolen spullen, een XTC-lab of hennepkwekerij opduikt. Dat moeten we voorkomen”.

Ook gedeputeerde Madeleine van Toorenburg onderstreept het belang van samenwerking: “Een van de speerpunten van de provincie is een vitaal en veilig platteland en de aanpak van ondermijning past hierbinnen. Dit is iets dat we samen moeten doen.” Het PVO Limburg is er klaar voor. “Laten we zorgen dat criminelen geen poot aan de grond krijgen in het Noord-Limburgse buitengebied”, aldus PVO voorzitter Paul Verhoeven.