Boompuist en Goudvliesbundelzwam
Wat is het heerlijk om buiten in de natuur te zijn en te genieten van alle mooie herfstkleuren en de zachte zonnestralen die door de bomen hun licht laten schijnen. Op weg dus met fototoestel en mobieltje in de aanslag. In de eerste week van november hebben we ons vooral gericht op het fotograferen van de vele soorten paddenstoelen die we in het bos ontdekten. Ook ontdekten we een gast die een schuilplaats had gevonden onder een paddenstoel met de mooie naam Parelamaniet. Het was een ienie-mienie hangmatspinnetje van ongeveer 4 mm groot. De fotografe moest wel even op haar buik gaan liggen om een plaatje te kunnen schieten. Hieronder geven we een beschrijving van twee van de meer dan 40 soorten die we deze week fotografeerden.
BOOMPUIST POSTIA PTYCHOGASTER
Deze paddenstoel heeft twee verschijningsvormen. De meest voorkomende vorm is ongeslachtelijk en ziet eruit als een wollige, harige, onregelmatig gevormde puist (kussentje). In het jonge stadium is hij wit maar in het latere stadium verkleurt hij van grijs naar bruin. De paddenstoel vind je vooral op de basis van afgestorven boompjes, vooral naaldbomen. Hij is te zien van augustus tot december en is in dit stadium niet zeldzaam. De boompuist is eigenlijk een buisjeszwam, iets dat je alleen aan zijn geslachtelijke vorm kunt zien. Deze vorm is echter erg zeldzaam. De boompuist heeft dan kleine, buisjesdragende hoedjes of is een hoedloze buisjeslaag die je dan op, of vlak naast, het kussen kunt vinden. De paddenstoel veroorzaakt bruinrot. Bruinrot (een vorm van houtrot) is een proces waarbij schimmels de in het hout aanwezige cellulose afbreken. De boompuist zorgt zo voor compostering van de aangetaste boomstronken.
GOUDVLIESBUNDELZWAM
De goudvliesbundelzwam is een prachtige goudgekleurde zwam, die veel voorkomt op loofbomen en vooral berkenbomen. Je ziet deze paddenstoel van september tot en met november. Als de paddenstoel zich vestigt op levend hout, wordt het hout gedood en leeft de zwam daarna door als saprofyt (dit betekent opruimer), de boom wordt als het ware opgeruimd en zo, samen met andere schimmels, als compost teruggegeven aan de natuur. Verspreiding van de paddenstoel gebeurt door sporen die bruin van kleur zijn. Dit is goed te zien als je onder de hoed van de paddenstoel kijkt en soms kun je ook bruine sporen waarnemen op de hoeden van de onderste paddenstoel aan de bundel.
Een andere naam voor goudvliesbundelzwam is Pholiota aurivella. In Nederland is het een vrij algemene paddenstoelensoort.
Goudvliesbundelzwammen kunnen een indrukwekkende kroon aan een boom vormen. Dat is een prachtig gezicht en geeft ook een echte herfstsfeer weer.
De tijd van paddenstoelen is een heel eind voorbij als dit blad uitkomt, maar genieten van de natuur kan altijd. Ga erop uit en kijk om je heen, snuif de heerlijke geuren van het bos op en ga genieten van de heerlijke kerstmaaltijden met lekkere paddenstoelen (van de groenteboer natuurlijk) in soep en stoofpot.
Fijne kerstdagen toegewenst met iedereen die je lief is.
Paul en Martha
![]() |
![]() |
![]() |
Je moet er wat voor over hebben om het hangmatspinnetje |
Het hangmatspinnetje |