100 Heijen 01

Met trots mag de redactie van Hèjs Nèjs de 100ste editie van ons Dorpsblad presenteren. Ook wij, Paul en Martha, hebben hier al vaak met veel plezier ons steentje aan bijgedragen. Natuurlijk gaan we door tot zeker 100 artikeltjes van de rubriek “Hejje Natuurlijk Mojjer”. Om aan te sluiten bij deze mijlpaal hadden we het idee om 100 meningen over de betekenis van natuur te verzamelen. Hieronder volgt als eerste de bijdrage van de redactievoorzitter van Hèjs Nèjs: Henk Kerkhoff. Naast Henk hebben we meer mensen benaderd. Zo zijn er bijdragen van diverse personen en groepen uit Heijen en omstreken, maar ook van wandelaars uit o.a. Swolgen, Vlissingen en omgeving Delft. Van hen zullen we niet alle namen vermelden. Aangezien het tevens onmogelijk is om alle 100 meningen apart te vermelden hebben we er een samenvatting van gemaakt.

Natuur in de beleving van Henk Kerkhoff
Natuur vind ik erg belangrijk. De natuur is ook sterker dan de mens. Zelfs als door toedoen van de mens de natuur weer eens is aangetast, herstelt de natuur zich vaak. Dat is Oerkracht.
In al zijn verscheidenheid is de natuur ook prachtig: bergen, bossen, meren, woestijnen etc. In Heijen ligt de natuur nog om de hoek, al is zij de laatste decennia veel opgeofferd aan infrastructuur en bedrijvigheid.

Heggerank en boomfeestdag
Groep 5/6 van basisschool “De Heggerank” heeft in maart ter gelegenheid van Boomfeestdag langs de Mergeldijk 5 nieuwe wilgenbomen geplant. We hebben via juffrouw Anita de kinderen ook naar hun mening over natuur gevraagd. Dat deze groep graag hutten bouwt in het bos was duidelijk herkenbaar uit de reacties.

Hieronder volgen ook nog enkele andere reacties van de kinderen.

De reacties zijn antwoorden op de vraag:
Bij natuur denk ik aan:
de wereld en het oerwoud, mountainbiken, mooie bossen, mooie vissen, ik word heel vrolijk van de mooie natuur, er zijn mooie dingen, insecten vinden, bloemen, blaadjes, planten en heel veel mooie vlinders, de allermooiste hutten, een boswandeling maken, we moeten zuinig zijn op de dieren en de bomen, de mooie kleurrijke dingen, boswandeling met mijn hondjes, gewoon een boswandeling, hooikoorts, bloeiende bomen, bijna alles: spelen, en nog heel veel meer, planten, bos, dieren.
Wij danken alle kinderen en de juffrouw van groep 5/6 voor de medewerking. Jullie zijn goed bezig. Buiten zijn is goed voor alle mensen.

Overige bijdragen van diverse personen en groepen:
Jong stel uit Swalmen: Rust, hoofd leeg maken.
3 wandelaars 80+: Schoonheid.
Beeldend kunstenaar: Boeiend. Vormen uit de natuur inspireren! Man van 80: Leven, ongelooflijk belangrijk.
Vrouw 70+: Bewondering. Bekijk kleine bloemetjes met een loep, alles zit er op en er aan.
Afvaardiging onderhoudsploeg voetbalveld: Onderhoud, maar ook genieten, frisse lucht, inspiratie om te schilderen, ik heb natuur/bomen nodig.

100 Heijen 02


Duitse toeristen: 80% van levensbehoefte is natuur.
Oud-collega: Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger binnen was. Ik was altied ien ’t Wald.
Pierre: Rust, onmisbaar.
Broer en zwager: Vrijheid, realiseren dat je daar een onderdeel van bent.
Schoonzus: Verwondering, ontspanning en geluk.
Andere zwager: Die verrekte rot muu.s.
Neef (15): Hertog Jan Natuurzuiver.
Vrouw 60+: Natuur dat zijn wij, de mens is er niet van afgescheiden.
Stel wandelaars uit Vlissingen: Geniet tijdens het lopen door de natuur van de stilte.
Vrouw 60+: Koeien in de wei, de ruimte.

Niemand van de ondervraagden vindt natuur onbelangrijk. We vinden er rust, inspiratie, geluk, genieten van de kleine dingen, fris-se lucht, wandelen, bomen, bloemen, dieren groot en klein.

Wij zelf hebben natuurlijk ook een mening:
Paul vindt vooral ontspanning in de natuur en de natuur is onuitputtelijk. Martha zegt: vooral leven en natuurlijk Hejje Mojjer. Natuur is overal, kijk maar om je heen, dan ontdek je de mooiste dingen, zelfs bij de industrieterreinen rondom ons heen staan de grasvelden vol met meizoentjes en paarse reigersbekjes.

Tenslotte feliciteren we de Redactie van Hèjs Nèjs met deze mijlpaal. We zijn trots op zo’n actief team en hopen nog vaak een bijdrage te kunnen leveren.

Martha en Paul