47 Heijen 01

Een wat vreemde titel voor een verhaaltje over slakken, maar als je verder leest zul je begrijpen waarom we deze titel gekozen hebben.

Voorkomen

Slakken of buikpotigen (Gastropoda), horen tot de orde van weekdieren (mollusca).

De naam buikpotigen en de wetenschappelijke naam zijn te danken aan de gespierde onderzijde van het langwerpige lichaam, die voor de voortbeweging zorgt: gaster betekent buik of maag, en poda betekent poten..Slakken zijn de enige weekdieren die ook op het land leven. De meeste slakken leven in zee en daarnaast leeft een deel van de soorten in het zoete water. De slakken zijn op verschillende manieren in te delen, zo zijn er slakken met een huisje (huisjesslakken) en slakken zonder huisje (naaktslakken).

Voeding en voortplanting

Er zijn aaseters en planteneters en ook organisch afval hoort tot hun voeding. De meeste slakken zijn tweeslachtig, dat betekent dat ze zowel vrouw als man zijn en elkaar kunnen bevruchten en dus ook allebei eitjes kunnen leggen. Op de foto zie je een stel naaktslakken die bezig zijn elkaar te bevruchten. Ze kronkelen om elkaar heen om zo een manier te vinden om bij de geslachtsopening te komen en daar de eitjes die al aanwezig zijn te bevruchten met sperma.

Uiterlijke kenmerken

Slakken zijn erg interessante dieren. Ze ademen door een ademopening boven op hun lichaam en hun ogen zitten bovenop de kop op een soort steeltje. Hieronder zitten nog twee korte sprieten, dat zijn de tasters. Deze bevatten receptoren (soort zenuwcel) die onder andere geuren herkennen en worden gebruikt om de omgeving waar te nemen. Bij verstoring hebben slakken de typische gewoonte om de ogen en de tastorganen ‘in te trekken’ wat een zeer opmerkelijk gezicht is. Slakken bewegen zich voort door hun lichaam in te trekken en weer uit te rekken. Aan de onderkant van hun lichaam produceren zij een taai slijmspoor, waarmee de slak zichzelf beschermt als hij over een scherpe ondergrond moet kruipen.

Voor verdere kenmerken zie het overzicht hiernaast.

 

1 = schelp (huisje)

2 = hepatopancreas (middendarmklier)

3 = long

4 = anus

5 = ademopening

6 = oog

7 = tentakel

8 = hersenknoop

9 = speekselbuis

10 = mondopening

11 = krop

12 = speekselklier

13 = geslachtsopening

14 = penis

15 = vagina

16 = slijmklier

17 = eileider

18 = pijlzakje

19 = voet

20 = maag

21 = nier

22 = mantel

23 = hart

24 = zaadleider

 
 47 Heijen 02

Slakken in de tuin.

Slakken houden van verse blaadjes, dat hebben we zelf ervaren in ons tuintje. We hadden zo’n tien slaplantjes in onze kleine groentetuintje geplant en gingen daarna een weekendje weg. Toen we terug kwamen stond er letterlijk helemaal niets meer. Toen zijn we toch maar eens gaan zoeken naar enkele tips om slakken bij de planten weg te houden.

47 Heijen 03

Gebroken eierschalen strooien tussen de plantjes zou helpen; zo gezegd, zo gedaan. En slakken houden niet van de geur van tijm. Dit hebben we bij de nieuwe plantjes gepoot. Het helpt al weten we niet of het of het nu door de eierschalen of door de tijm komt? Voordeel is wel dat tijm heerlijk is in pasta-sausen en op pizza’s.

47 Heijen 04

Aan jou de keus: Sla of slakken… Eet smakelijk!

Martha en Paul

47 Heijen 05