maandag 29 mei 2023

Madeliefje (Bellis perennis)

45 Heijen 01

Het madeliefje is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).

De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of ‘het hele jaar mooi’. Bellis is afgeleid uit het Latijn en betekent mooi.

In de grasvelden (die geregeld gemaaid worden) bloeien ze uitbundig. De grappige kleine witte bloemetjes met een geel hartje. Madeliefjes, worden ook wel meizoentjes genoemd. Het zijn bloemetjes die het hele jaar kunnen bloeien maar vooral in de lente bloeien ze uitbundig in grote rozetten. Vroeger werden ze her en der ook wel ‘paaschbloempjes’ genoemd. Andere benamingen voor dit bloemetje zijn o.a. Meizuivertje, Koebloempje, Donderkopje en Liefkruid.

De oorsprong van de madeliefjes.

Op een zonnige dag waren engeltjes met duiveltjes in de tuin op het grasveld aan het spelen. Van dansen en springen werden het achtervolgingen en tikkertje spelen. Het ging er wild aan toe. En tijdens al dat spel vlogen de sterretjes in het rond. Als de sterretjes de grond raakten veranderden ze in madeliefjes. Daar werden de engeltjes en duiveltjes stil van en vol bewondering keken ze naar de nieuwe bloemetjes. Ze leerden van de elfjes om er kettingen van te maken om de vrolijkheid mee naar huis te kunnen nemen.’

Hoe maakt je een ketting.

Dit doe je door madeliefjes met een lang steeltje te plukken. Je maakt net onder de bloemknop een klein gaat en steekt daar het volgende bloemetje doorheen, dit herhaal je totdat je de ketting lang genoeg vindt. Ik kan me nog herinneren dat we dat vroeger ook deden en ik was altijd erg jaloers op mijn oudere zus omdat zij altijd de mooiste krans maakte en die dan in haar mooie krulhaar deed.

Liefkruid

Wat ik mij ook nog herinner is dat we het bloemetje gebruikten om te kijken of die leuke jongen wel verliefd op je was. Daarvoor plukte je een bloemetje; een voor een werden dan de bloemblaadjes eraf getrokken waar bij ieder blaadje afwisselend gezegd werd: “hij houdt van mij, hij houdt niet van mij”. Als je geluk had plukte je het laatste blaadje bij de woorden: “hij houdt van me”. Probeer het zelf maar eens. Misschien heb je geluk en vind je zo de liefde van je leven.

Geneeskracht (meizuivertje)

Madeliefjes bevorderen de bloedsomloop en de spijsvertering. Voor zwakke spieren en verstuikingen, wintertenen en winterhanden helpen kompressen, gedrenkt in een aftreksel van madeliefjes. Verder is een aftreksel van thee goed tegen verkoudheid en keelpijn.

45 Heijen 02

Recept voor thee

Neem een handvol bloemen van het madeliefje, hak deze fijn en giet er een kopje heet (niet kokend) water overheen. 10 Minuten laten trekken, zeven en de thee, eventueel gezoet met honing drinken.

Veel gezondheid en liefde toegewenst

Martha en Paul.

45 Heijen 03

Loop de madeliefjes niet voorbij.
Want door het rijgen van mijn bloem,
Zullen de elfjes dansen in je hart.
Kijk naar dat mooie blijvertje in de wei.
Durf jij met blote voeten de maagdelijke energie van de madeliefjes te voelen?

Door Marjanne Huising - Sintau