42 Heijen 01

Het is nu 2 februari 2014 en de lang verwachte winter is nog steeds niet aangebroken. Het lijkt eerder een mooie voorjaarsdag met veel zon en een middagtemperatuur rond de 8 graden.

Zal het echt niet meer gaan sneeuwen en vriezen deze winter? Jammer, maar je weet het nooit. In februari kan het nog behoorlijk koud zijn. Dat was in 2012 ook het geval. Veel overwinterende exemplaren zijn afkomstig uit Scandinavië, maar ook veel broedvogels uit onze eigen streek blijven hier hangen.

Koudegolf

Op 28 januari 2012 viel de vorst in waarna februari met een officiële landelijke koudegolf de winter binnen twee weken alsnog op de kaart zette. Het zonnige vriesweer bood veel schaatsmogelijkheden, hoewel het natuurijs na de lange periode van zacht weer en door de sterke wind maar langzaam groeide. De koudegolf, die duurde van 30 januari tot 8 februari, was indrukwekkend. Een koudegolf is een periode waarin de temperatuur op minstens vijf dagen niet boven het vriespunt komt (ijsdagen) waarvan drie dagen met strenge vorst onder de min tien graden. Op plaatsen vroor het -15 graden en door de gure oostenwind was de gevoelstemperatuur op plaatsen zelfs kouder dan -20 graden. Op 3 februari viel er in een groot deel van het land sneeuw, op veel plaatsen zo’n 5 tot 10 cm, wat natuurlijk niet bevorderlijk was voor de aangroei van het ijs.

De winter van 2012 bood een week lang opvallend zonnig vriesweer. Prima om te schaatsen, hoewel het natuurijs na de lange periode van zacht weer en door de sterke wind maar langzaam groeide.

Kwakkelwinter

Zoals het er tot nu toe uitziet hebben we te maken met een zogenaamde “kwakkelwinter” met ’s nachts af en toe wat lichte vorst en overdag dooi met temperaturen ver boven nul. De hazelaars hebben hun blad van vorig nog niet verloren maar de mannelijke katjes hebben al gebloeid en de vrouwelijke bloemen zijn bevrucht.

Sneeuwklokjes steken hun witte kopjes al boven de grond uit en in de tuinen heb je hier en daar nog bloeiende zomerbloemen. Ook de fruitbomen, zoals pruim en perzik beginnen al aanstalten te maken om hun mooie, zachte bloesem naar buiten te duwen. Mocht het dan gaan vriezen dan hebben we jammer genoeg geen vruchten in de zomer.

Laat het dan maar wat zachter weer blijven en laat de winter dan maar beginnen op 21 december 2014 zoals het hoort.

Om af te sluiten een spreuk die naar mijn mening dit jaar helemaal niet tot zijn recht komt:

Als met lichtmis (2 februari is Maria Lichtmis) de zon schijnt door het hout, dan is het nog wel zes weken koud.

Wij wensen iedereen een fijn voorjaar en een sneeuwvrije carnaval toe.

Alaaf

Martha en Paul.