39 Heijen 01

Paddenstoelen zie je in diverse vormen en kleuren. Zo ontdekten we deze mooi gekleurde grote oranje bekerzwam tijdens een wandeling naar Hommersum en terug.

Langs de weg op een braakliggend stuk kleigrond stonden er zeker een stuk of twintig bij elkaar, allemaal anders gevormd maar de mooiste zie je natuurlijk op de foto.

Voorkomen en uiterlijk

Van augustus tot november kun je deze paddenstoel, die hoort tot de familie van de bekerzwammen, aantreffen in groepen op vrijwel kale kleibodem maar ook in leem of zand en zeker in loof- en gemengde bossen. Het is in ons land vooral in het oosten en zuiden een algemene soort.

Ze zijn prachtig oranje aan de bovenzijde en lijken wel van was en zijn zeer breekbaar. De onderzijde lijkt wat wollig door de wittige korreltjes en is daardoor ook lichter van kleur.

Deze oranjekleurige zwam kan allerlei vormen aannemen, die op de foto lijkt wel wat op een roos, en kan een doorsnede krijgen van 2-10 cm.

De zwam is een saprofyt wat betekent dat hij een recycler is van dood organisch materiaal. Hij maakt als het ware van organisch materiaal bruikbare stof voor zichzelf.

Verspreiding van de sporen (zaden)

Bijzonder is, dat de zwam vanuit sporendoosjes (asci) op de binnenkant sporen afgeeft wanneer er iets warms langskomt. Wanneer je je adem laat gaan over de beker kun je een wolkje sporen waarnemen, dit gebeurt overigens ook als je zachtjes tegen de zwam aantikt.

Eetbaar of niet?

Deze paddenstoel is eetbaar maar het is toch zonde om zo’n mooie kleurige paddenstoel mee naar huis te nemen terwijl anderen ook van deze kleurenpracht kunnen genieten als wij hem laten staan. Bovendien is het een belangrijk onderdeel in de cyclus van de natuur.

Bijzonderheden

Deze zwam bezit een speciaal eiwit dat de specifieke koolhydraatstructuren in kankercellen kan opsporen. Wil je hier meer over lezen dan adviseer ik om te googelen naar “Lectine”. Voor dit blad vind ik dat te wetenschappelijk, we moeten het wel leesbaar houden.

39 Heijen 02

Een kleurrijke herfst toegewenst Martha en Paul

Rectificatie: in oktober stond niet de juiste foto bij het artikel. Hierbij alsnog de foto van de waterleliekever.