Herbivoor
In bijna elke vijver vind je waterlelies (Nymphaea). Het is een van de meest voorkomende bloeiende planten in vijvers. Door de diversiteit aan kleur van bloemen en grootte is er voor elke vijver wel een geschikte waterlelie te vinden. De waterlelie is een sterke plant die goed bestand is tegen de vraat van verschillende soorten vissen.
Aangetaste bladeren
Helaas worden de blinkend groene bladeren vaak lelijk ontsierd. Het lijkt alsof er onregelmatige vormen in gekerfd zijn. De aangevreten sporen verkleuren bruin, waardoor het blad er triest uit gaat zien. Het blad wordt bruin en sterft af. De bloemen van de waterlelie worden bijna nooit aangetast. De grote boosdoeners zijn de larven van de waterleliekevers (Galerucella nymphaeae), die al vanaf eind mei of begin juni deze schade toe kunnen brengen aan het waterlelieblad. Deze kleine larven van maximaal 1 cm vreten de bovenkant (bladgroen) van het blad weg en zo ontstaan er gangetjes. Op de foto zie je bijna volgroeide zwarte larven en enkele volwassen waterleliekevertjes. Blijft het mooi weer dan kan er in september een tweede generatie kevertjes volgen en daar lijkt het dit jaar wel op gezien de langaanhoudende zomerse temperaturen. Dit diertje is dus geen rover maar een “planteneter” een zogenaamde herbivoor dus.
Bestrijding
Bestrijding van dit kevertje is erg moeilijk. Het is zeker af te raden insecticiden te gebruiken omdat daardoor andere levende dieren zoals vissen en hiervan erg nadelige gevolgen kunnen ondervinden.
Maar hoe kunnen we de larven dan wel verwijderen? Het is een tijdrovend en vervelend werkje, maar een voor een platknijpen van de zwarte larven werkt goed. Als er een fel geel tot oranje sap uit de plat geknepen larve komt weet je dat je te maken hebt met het waterleliekevertje. Belangrijk is het om zo vroeg mogelijk te beginnen met het verwijderen van de larven want elke overgebleven larve wordt een kevertje die weer eitjes legt. Vind je het doodknijpen echt te smerig of misschien wel zielig, dan kun je er voor kiezen om de bladeren 24 uur onder water te houden (ook zielig natuurlijk, maar ja je moet wat). Het waterleliekevertje heeft wel enkele natuurlijke vijanden. Kikkers houden wel van een hapje waterleliekever. En ook kwikstaartjes (vogeltjes) smullen graag van deze diertjes. Dan maar kikkers houden en ’s nachts wakker liggen van het gekwaak? De keuze is aan u…
Tot de volgende keer Martha en Paul