maandag 29 mei 2023

Hè.js Ru.ndje

23 Heijen 05

In juni 2010 kwam de vraag van het bestuur van de vereniging Hejje Mojjer of wij interesse hadden om een wandelroute te realiseren rondom Heijen. Wij hebben daar graag aan meegewerkt en staan nu zo’n twee jaar later op het punt om de laatste puntjes op de “I” te zetten.

Als alles loopt zoals we het gepland hebben kunnen we het ommetje, dat we “Hè.js Ru.ndje” genoemd hebben, eind juni officieel openen. Hieronder volgt alvast een korte beschrijving van de route met hier en daar wat mooie plaatjes. De route wordt bewegwijzerd met een rode sticker met witte pijl.
Deze bevinden zich zoveel mogelijk op bestaande objecten. Waar dat niet mogelijk is hebben wordt een paaltje geplaatst met daarop de rode sticker.

Lengte van de route is ± 10 km. Er is een afkorting (± 5 km) mogelijk; deze loopt langs het voetbalveld. Het is aan te raden goed schoeisel te dragen. Bij de kerk zal een informatiebord geplaatst worden en er wordt ook nog een routebeschrijving met kaartje opgemaakt. Dit zal geplaatst worden op de website “Liefde voor Limburg”.
Alternatieven voor diegenen die slecht ter been zijn en de afkorting zijn opgenomen in blauw.

23 Heijen 02

Zicht vanaf de Mergeldijk op oude maas

Dorpsommetje He.js Rundje – Hejje Mojjer

Start en einde vanaf de Kerk op het af en daarna linksaf “Nieuwwijkstraat”. Deze weg volgen tot aan het eindpunt bij de kerk) of de lange route van 10 km. U gaat dan rechtsaf “Hommersumseweg” het viaduct over; 1e weg links. Doorlopen tot in het bos. T-splitsing rechts; weg vervolgen met scherpe bocht naar links en scherpe bocht naar rechts. Aan de rechterkant ziet u de bungalows van bungalowpark Het Heijderbos. U loopt nu over de “Kempkenweg”. Op t-splitsing van grindpaden linksaf de “Blackzijweg”. Aan de rechterkant ziet u een akker met daarvoor een hakhoutwal. Let eens op de leuke doorkijkjes.

23 Heijen 01

Kasteel Huys Heijen in de winter

Zicht vanaf de Mergeldijk op oude maas

We volgen deze weg tot voorbij de camping. Hier gaat u rechtsaf de gemarkeerde lange afstand wandeling geelrood over de stuifduinen van op. (of ± 50m rechtdoor)

U bevindt zich op het stuifduinengebied de Bloksberg. Bovenaan gaat u links het bospad naar beneden in. Op een splitsing van bospaden rechts aanhouden en u komt weer op het pad.

af en daarna linksaf “Nieuwwijkstraat”. Deze weg volgen tot aan het eindpunt bij de kerk) of de lange route van 10 km. U gaat dan rechtsaf “Hommersumseweg” het viaduct over; 1e weg links. Doorlopen tot in het bos. T-splitsing rechts; weg vervolgen met scherpe bocht naar links en scherpe bocht naar rechts. Aan de rechterkant ziet u de bungalows van bungalowpark Het Heijderbos. U loopt nu over de “Kempkenweg”. Op t-splitsing van grindpaden linksaf de “Blackzijweg”. Aan de rechterkant ziet u een akker met daarvoor een hakhoutwal. Let eens op de leuke doorkijkjes.

We volgen deze weg tot voorbij de camping. Hier gaat u rechtsaf de gemarkeerde lange afstand wandeling geelrood over de stuifduinen van op. (of ± 50m rechtdoor)

U bevindt zich op het stuifduinengebied de Bloksberg. Bovenaan gaat u links het bospad naar beneden in. Op een splitsing van bospaden rechts aanhouden en u komt weer op het pad.

Bij het grindpad rechtsaf, voorbij de slagboom tot aan vijfsprong. 1e weg links. We volgen nu de Pieterpadroute. Na ongeveer 500 meter gaan we rechtsaf het bos in en volgen de Pieterpadroute tot bovenaan. (Bent u slecht ter been dan rechtdoor het pad volgen tot het kruispunt. Hier rechtsaf en net voor het viaduct komt u weer op de route; wij adviseren om dan rechtdoor te lopen tot aan het eindpunt omdat het laatste stuk moeilijk begaanbaar is.)

23 Heijen 03

Drie vijvers met het nieuwe pad

Vervolg route. Boven aangekomen bij de verharde weg gaan we rechts, over het viaduct het zandpaadje rechtsaf.

23 Heijen 04

Mooi doorkijkje vanaf de Blackzijweg

Beneden aangekomen gaan we schuin naar rechts het bospad in en vervolgen dit pad over het stuifduin. Aan het einde van dit bospad gaan we links en meteen rechts langs de Drie Vijvers, een oude Maasarm die door vrijwilligers weer in ere hersteld is.

We volgen het pad langs het water tot aan een bospad, daar gaan we links tot op de kruising, hier rechtsaf en het eerste bospad links. Let hier op de vele tamme kastanjebomen. Bij de kruising van bospaden gaan we links iets omhoog en bij de verharde weg rechts en meteen weer links “Boslaan”. Einde weg rechts “Beukenlaan”. Op de splitsing 1e weg links “Dionisiusstraat”. Doorlopen tot aan de kerk. U bent aan het eindpunt van de wandeling.

Rest ons nog om iedereen die meegewerkt heeft om dit ommetje te realiseren hartelijk te danken. Via de website van Hejje Mojjer houden we jullie op de hoogte. Ook kunt u ons bereiken via mail paulenmartha@home. nl of telefoon 0485517122; mobiel 0636181524. Op en aanmerkingen zijn van harte welkom.

Veel wandelplezier toegewenst.

Martha en Paul