16 Heijen 01

Voorkomen

De grote stinkzwam (Phallus impudicus) is een zwam die je van mei tot november aan kunt treffen bij vermolmd hout in bossen, parken en tuinen. De soort komt vrij algemeen voor. Als je door het bos loopt en je ruikt een sterke aasgeur, dan is het wel bijna zeker dat er in de buurt een grote stinkzwam staat.

Uiterlijk en voortplanting

De grote stinkzwam komt met behulp van een eiertand uit een knol, die in de volksmond heksen- of duivelsei wordt genoemd (de mythe vertelt dat wanneer men vroeger ontdekte dat iemand een heks was, de heks wegliep en een “duivelsei” achterliet).

16 Heijen 02

Uit dat duivelsei strekt zich in enkele uren de 10-20 cm lange poreuze en holle steel. De hoed van de paddenstoel is dan met een groene slijmerige sporenlaag (gleba) bedekt die een zeer penetrante aasgeur verspreidt. De stank trekt vliegen en kevers als de oranje aaskever aan. Ze eten van de slijmlaag en poepen dit later weer uit. Zo zorgen ze voor de verspreiding van de sporen.

Toepassingen

Als je de naam hoort en als je deze paddenstoel geroken hebt zou je niet denken dat het een eetbare soort is. Het heksen- of duivelsei, heeft een nootachtige smaak en wordt gebakken opgediend en geldt in sommige culturen als geslachtsdrift bevorderend. Deze veronderstelde werking is echter nooit aangetoond. Niet proberen hoor…

Van duivelsei tot volwassen exemplaar

Bij de foto van het doorgesneden duivelsei zie je al duidelijk de vorm van de oorspronkelijke paddenstoel. Op een volgende foto zie je duidelijk de slijmlaag sporen) op de kop van de paddenstoel en op de laatste foto zie je dat de sporen bijna helemaal weg zijn. De laatste vlieg snoept er nog van. Op deze foto zie je ook onder aan de steel nieuwe duivelseieren die de volgende dag weer zullen zorgen voor een verdere verspreiding.

16 Heijen 03

Wij wensen jullie een prachtige herfst toe met veel mooie herfstige natuurmomenten.

Martha en Paul