13 Heijen 01

In de zomer is het heerlijk genieten in de tuin en zeker als het zonnetje ook nog eens lekker schijnt. Heb je een tuin met veel bloemen en hier en daar wat onkruid, dan zie je al snel vlinders vliegen. Vaak zie je ze ook snoepend van de nectar in de bloemen.

Witjes

Deze familie bestaat uit een groot aantal vlinders, die lang niet allemaal wit zijn, ook de fel gekleurde gele citroenvlinder, die je al in het vroege voorjaar ziet vliegen, hoort hier bij. Ook het mooi gekleurde oranjetipje hoort tot de witjesfamilie. Bij het Schuttersveld “de Maasarm” aan de Mergeldijk schoten we een foto van twee verschillende witjes. Het bovenste vlindertje is het klein koolwitje en het onderste is het klein geaderd witje.

13 Heijen 02

Goed of slecht?

Dagvlinders zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van onze omgeving. Maar helaas gaat het slecht met de vlinders, veel soorten gaan achteruit. De vlinderstichting probeert de vlinderstand in Nederland in beeld te brengen om zo de veranderingen van de biodiversiteit in kaart te brengen. Door de vlinders in je tuin te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving is gesteld.

Tel mee

Tel in het weekend van 6 en 7 juli alle vlinders in je tuin. Om de vlinders te herkennen kun je via www.vlindermee.nl een handige zoekkaart downloaden

en uitprinten. Noteer de waarnemingen (aantallen per dag en per soort) en geef ze door via bovenstaande website. Kun je dat niet of heb je daar geen zin in dan mag je je waarnemingen ook bij ons in de brievenbus doen: Paul en Martha Toonen, Acaciastraat 22 te Heijen.

Dat mag trouwens ook buiten dat weekend om en ook andere (natuur) waarnemingen zijn welkom.

Wij wensen jullie een vruchtbaar telweekend toe met veel waarnemingen, dan weten we ook zeker dat het mooi weer is.

Martha en Paul