Over judasoor en gele trilzwam
Deze keer willen wij jullie vertellen over twee zwammen die het hele jaar door voorkomen, maar vooral in deze donkere wintermaanden zie je ze het meest.
Judasoor (Auricularia auricula)
Deze apart gevormde zwam komt voornamelijk voor op zeer oude vlierstruiken. Het zwammetje lijkt op een oor zoals op de foto duidelijk te zien is. De naam Judasoor heeft te maken met het verraad van Judas die Jezus de verraderskus gaf. Hoe zijn oor op dit hout terecht is gekomen is? Nadat Judas Jezus verraden had kreeg hij spijt van zijn daad. Hij gooide de dertig zilverlingen weg en klom met een touw in een wilg om zich op te hangen. De wilg kreunde onder het zware gewicht en boog door tot Judas weer op de grond stond. Hij klom in een tweede boom, een Vlier. Ook deze tak boog een stukje mee, maar knap-te tenslotte en Judas viel uit de vlier. Bij zijn val schuurde zijn oor over de bast van de vlier. Moedeloos liep hij naar een andere boom, een Es. ‘Drie maal is scheepsrecht’ dacht Judas. Wederom knoopte hij zijn touw aan een dikke tak van de es goed vast en sprong… De slanke maar taaie takken braken niet en dit keer bereikte Judas het gewenste resultaat. Maar ook bij deze val van de es schuurde hij met zijn oor langs de takken en zo raakte hij beide oren kwijt.
Judasoor is meer dan een mysterieuze paddenstoel, maar wordt ook voor hedendaagse, moderne kwalen gebruikt en dan vooral voor problemen met de bloedvaten: slechte bloedcirculatie, te hoog cholesterol en te dik bloed. Ook wordt hij gebruikt in Chinese en Indische gerechten, maar dat zijn dan wel gekweekte soorten.
Gele trilzwam (tremella mesenterica)
Tijdens deze donkere maanden van het nieuwe jaar is kleur in het bos schaars. De gele trilzwammen op eiken springen echter wel in het oog. Als kleurige oranje of gele snoepjes hangen ze aan eikentakjes. Meestal hangen ze ook nog op ooghoogte zodat je ze goed kunt bewonderen.
De kleur is afhankelijk van leeftijd; in het begin mooi oranje, later verkleuren ze naar bleekgeel. Bij droog weer droogt deze paddenstoel in tot een taai donkeroranje velletje om zich na een regenbuitje weer in volle glorie uit te vouwen. Een taaie rakker deze paddenstoel.
Uit Rusland komt het bijgeloof dat je behekst bent als je deze zwam in je voortuintje aantreft. Je moet het zwammetje dan lek prikken met spelden om zo de vervloeking op te heffen. Maar Rusland is gelukkig ver weg. Laten wij ons er maar mee bezig houden om van zijn aparte vorm te genieten. Ga hem zelf maar eens zoeken. Hij komt het hele jaar voor en overleeft zelfs sneeuw en vorst. Het is een algemene soort dus de kans dat je hem tijdens een boswandeling vindt is groot.