Graag willen wij de lezers van dit mooie blad mee laten genieten van de mooie natuur belevingen die wij in en rondom Heijen tegenkomen.

Als eerste willen we jullie kennis laten maken met een van de mooiste vlinders die we in de zomermaanden tegen kunnen komen. Deze vlinder vloog enkele weken geleden bij ons door de tuin. Dat was niet de eerste keer dat we deze mooie vlinder hebben waargenomen. Enkele jaren geleden vloog zij bij ons in de voortuin. Het was een zij want ze begon eitjes te leggen op het door ons allen zo geliefde “onkruid” zevenblad. De waardplant van de rups van de koninginnepage zijn een groot aantal schermbloemige zoals eppe, peen, engelwortel. Ook het zevenblad hoort bij deze plantensoort. Enkele van deze eitjes hebben we in een kweekbak gezet om ze op te kweken van ei tot vlinder en ze daarna natuurlijk de vrijheid te geven.

We willen jullie met behulp van bijgevoegde foto´s een indruk geven van de cyclus van deze vlinder.

Tot de volgende keer natuurlijk … Martha en Paul Toonen

 

1. Eitje op zevenblad

04 Heijen0012 05

2. Rups na eerste vervelling. Het is een zwarte rups met een wit stukje in het midden. Zo lijkt hij op een vogelpoepje; Goede camouflage dus!

04 Heijen0012 02

3. De rups vervelt zo nog 5 -6 keer totdat hij er zo kleurrijk uitziet en klaar is om te verpoppen.

04 Heijen0012 00

4. Pop. Gordelpop genoemd vanwege het “gordeltje” waarmee hij vast zit aan het takje. Zo overwintert hij…

04 Heijen0012 03

5. ... om het volgend voorjaar als vlinder uit de pop te komen. Hier is hij aan het opdrogen.

04 Heijen0012 04
6....

. En pompt dan als het ware de aders in de vleugels op om daarna weg te vliegen en neer te strijken om nog even uit te rusten en wat warmte van de zon op te doen. Waarna de vlinder op zoek gaat naar voedsel, nectar van bloemen, om energie op te doen, want er moet nu opnieuw voor het nageslacht gezorgd gaan worden. Het jaar is om!

04 Heijen0012 01