header.png
zondag 27 september 2020

Heijen in de Gemeente / Kapel

Dit is een album met foto's uit de Gemeente / Kapel

  


Blaaskapel "Die Original Maastaler" Heijen (Informatie 1998)

Oprichting
De kapel werd opgericht uit de hofkapel van de carnavalsvereniging en heeft zich ontwikkeld tot een zeer gerenommeerde muziekkapel, die zich vooral heeft toegelegd op Egerländer- en Tsjechische muziek. De naam "Die Original Maastaler" werd gekozen uit meer dan 75 inzendingen die binnenkwamen na het uitschrijven van een prijsvraag. Maastaler, de naam zegt het al, het maasdal waar onze oorsprong t.

Dirigent
De oprichter is Gerrit Stoffele. Hij heeft 25 jaar het dirigeerstokje over de kapel gehanteerd. Ook vele jaren is hij voorzitter geweest. Je mag dus gerust zeggen dat hij vele jaren de kar heeft getrokken en het gezicht van de kapel heeft bepaald.
In augustus 1996 gaf Gerrit te kennen om zijn energie in andere werkzaamheden te willen steken en dat wij op zoek moesten naar aan andere dirigent. Wij op zoek en vonden Wim Tilmans uit Venlo. Hij heeft helaas maar een dik jaar voor de kapel gestaan. Door ziekte moest hij noodgedwongen het veel rustiger aan gaan doen. Ook nu gingen wij weer op zoek en wij vonden Peter Roesgen uit Wijchen bereid om het dirigeerstokje ter hand te nemen. Hopelijk kunnen wij nog lang met Peter vooruit.

Clubhuis
Het eerste clubhuis en vast honk was cafézaal De Klomp, waaraan wij de mooiste herinneringen bewaren. Midden tachtiger jaren moesten we wegens het ontbreken van een geschikte repetitieruimte uitwijken naar elders. Gelukkig kwam in 1996 hieraan een einde en sinds de opening van gemeenschapshuis "D'n Toomp" zijn we weer terug in Heijen.
 

Concoursen
Die Original Maastaler hebben in de loop derjaren aan heel wat concoursen meegedaan. Op concoursen in Gaanderen, Groesbeek, Den Dungen, Veldhoven, Melderslo, Siebengewald en St. Michielsgestel werden allemaal dikke eerste prijzen gewonnen. Slechts eenmaal werd er een tweede prijs behaald. Ook landskampioen zijn we geworden in Den Dungen, maar nog mooier was het verslaan van Overloon in 1974 toen wij Limburgs kampioen werden. In 1978 deed de kapel ook nog mee aan de NCRV blaastest. Tijdens de voorronden in Schinnen werd een dikke eerste prijs behaald. Voor de tv uitzending zou blijken dat wij een paar punten tekort kwamen.
Dat we ook nu nog goed kunnen presteren blijkt wel op het drie provinciën concours te Wijchen in oktober 1997, daar werden wij met het kleinst mogelijke verschil van slechts één puntje verslagen zodat we net niet met de hoogste eer konden gaan strijken.

Optredens
De meeste muziek die wij maken vindt zijn oorsprong in Duitsland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat meer dan de helft van onze optredens plaats vinden in Duitsland. Oberlützingen, Wittlich, Lüxem, Niedermörmter, Nordhorn, Alpen, Xanten, Eyller See, Wemb, Rattlar, Hirrlingen en noem maar op. Op vele plaatsen komen wij zelfs jaarlijks terug. Ook in België zijn wij meerdere malen geweest zoals in Maaseik, Kessenich en Kinrooi. de langste reis die wij gemaakt hebben was naar Tsjechoslowakije, waar wij in 1988 hebben gespeeld tezamen met het bekende orkest Mistrinanka. Aanvragen uit Brazilië, Canada en Italië hebben wij helaas nog niet kunnen verwezenlijken.
   

Internationaal Kapellencarrousel (1988 - 1997)
Tijdens het volksdansfestival van 1988 hebben wij voor het eerst een blaaskapellenfestival nieuwe stijl geïntroduceerd. Iets nieuws was nodig omdat de belangstelling voor gangbare festivals tegen begon te vallen. De muziek en de kapellen bleven hetzelfde, alleen speelden ze nu niet meer na elkaar op één podium, zodat je tussen twee kapellen in steeds moest wisselen, maar iedere kapel kreeg zijn eigen podium. Continu muziek, je speelde nu om en om en zelfs tegelijk. Het openings- en slotnummer werden gezamenlijk gespeeld, als één grote kapel. Onder het motto " musik macht gute laune " werd de feesttent dan prachtig aangekleed: 4 podiums, een waterval, een fontein, de weinstube, veel bloemen en nog meer dennegroen. Een gezellig tirools sfeertje. Om het internationaal te houden speelden er ook iedere keer een buitenlandse kapel mee.
enkele van deze kapellen zijn:
Die Vechtekräiner uit Nordhorn
Die Musikkapelle Kessel Nergena
Mistrinanka uit Tsjechoslowakije
De Maasgalm uit Kessenich Belgie
Musikverein Hirrlingen
   

Mistrinanka
Mistrinanka is een van de toonaangevende orkesten uit Tsjechië en staat al meer dan 25 jaar onder de bezielende leiding van Antonin Pavlus. In 1985 speelden zij voor de eerste keer in Heijen tijdens het volksdansfestival. Voor een volle feesttent brachten ze een wervelende show. Dat hun muziek erg in de smaak viel moge blijken uit het feit dat ze maar liefs 8 keer in Heijen te gast zijn geweest.
Door de goede contacten die wij aan deze optredens overhielden zij wij in 1988 een aantal dagen naar Tsjechië geweest. Ontvangen door de burgemeester, rondleidingen door gemeentehuis, muziekschool, wijnkelders en omliggende steden, kortom in 3 dagen tijd al het moois van Tsjechië gezien.
Het hoogtepunt van dit bezoek was het gezamenlijk optreden met Mistrinanka in de grote zaal van het gemeentehuis, voor 500 enthousiaste Tsjechen. Zelfs de verjaardag van Harry en Gerbrand werden door de Tsjechen op een gepaste Tsjechische wijze gevierd.

Variatie
Muziek alleen is niet genoeg om je publiek een hele avond te vermaken. Je moet ook nog wat extra's te bieden hebben. Variatie in muziekgenre is heel belangrijk. Egerländer, Böhmische en Tsjechische muziek maar ook marsen, schlagers, inhakers en stemmingsmuziek worden gewenst. Ook een muziekstuk met een solistisch optreden valt goed in de smaak. Trompeten echo, Holzgeflüster, Flügelhorn serenade, Löffelpolka, Schöne Serenade, Lieblingstrommler, Trompetenwalzer, Bozencin walser, allemaal nummers van ons met een solistisch optreden.
   

Jubilea
In 1984 werden t.g.v. het 12 12 jarig jubileum de nieuwe en tevens huidige uniformen gepresenteerd tijdens de traditionele Beierse avond. Ter gelegenheid van het derde lustrum kwam ook de zang van de grond. In 1997 hebben we ons 25-jarig jubileum gevierd, waarbij we 6 nog steeds aktieve leden in de bloemetjes hebben mogen zetten. Tijdens dit jubileum heeft oprichterdirigent Gerrit Stoffele na 25 jaar het dirigeerstokje overgedragen aan Wim Tilmans, die echter wegens gezondheidsredenen moest afhaken. Sinds oktober 1997 staat de kapel o.l.v. Peter Roesgen.

Muzikanten
Door de jaren heen varieerde de bezetting tussen de 14 en 18 muzikanten. Deze muzikanten komen niet alleen uit heijen, maar uit de hele regio en zelfs uit Duitsland. Momenteel bestaat de kapel uit 16 muzikanten waaronder dirigent en zanggroep

Achter de schermen
Net als bij iedere vereniging hebben wij ook mensen die bij een optreden niet zichtbaar in beeld zijn maar die toch heel veel werk verzetten.
De schilder Jos van de Venn: Hij heeft voor ons 3 prachtige decors geschilderd.
De geluidsgroep: Theo Arts de man van de knopjes van het mengpaneel.
Harry Gerrits: Knoppenspecialist, maar ook manusje van alles, zorgt tijdens optredens voor het bier.
Jean-Pierre van Erp : Moet zorgdragen dat de geluidsinstallatie in perfecte technische staat verkeert. 3 geluidsmensen en 2 externe bestuursleden.


Het bestuur
Het bestuur bestaat uit:
Gerbrand Martens (voorzitter)
Harrie Seegers (secretaris)
Herman Grevers (penningmeester)
Theo Boumans
Joep Koenen
   

Zang
De zanggroep bestaat uit Theo Woschek, Silvia Voss en Harrie Seegers.
Zang is een onmisbaar onderdeel bij Egerländer en Tsjechische muziek. Toch was het erg moeilijk om de zang goed van de grond te krijgen. Vele fans wilden wel eens met ons meezingen, vooral later op de avond, maar een vast zangkoppel heeft jaren op zich laten wachten. Ons huidige zangtrio heeft echter tientallen nummers op hun repertoire staan, een welkome aanvulling. Speciaal voor het 25 jarig jubileum heeft Wim Tilmans een Heijense tekst geschreven op het nummer Gute Freunde, ofwel goede vrienden.
Goede vrienden kom maar eens luisteren.

"GUTE FREUNDE"

'N HAANDVOL MÔJJE LIEDJES,
DAORBÉJ WAT BLAOSMUZIEK.
HEUR TOCH HOE DAT GÈT KLINKE,
DAT MIKT DE WERELD RIEK.
ALS WEEJ DAORBEEJ WAT ZINGE,
DAN KRIEBELT TOCH OOW BLOED,
WANT "EFKES UUT UT DAK GAON",
DAT DUUT OONS MINSE GOED.


MIT VRIENDEN SAMEN VIERE,
DAT IS WAT OONS BEVELD.
WANT VRIENDSCHAP KAN ZÓ MOJ ZIEN,
IS NIE TO KOOP VÛR GELD.
ALS DE MAASTALER DAN BLAOZE,
ZIEN ZEEJ ALTIED PRESENT!
ZE ZÛRGE VÛR SPEKTAKEL,
EN STEMMING IEN DE TENT.

Leden
Theo Arts; Afferden
Theo Boumans; Heijen
Martien Deenen; Utrecht
Jean-Pierre van Erp; Heijen
Jan van Erp; Heijen
Harrie Gerrits; Heijen
Ton Goossens; Milsbeek
Herman Grevers; Ottersum
Jac Janssen; Vierlingsbeek
Bert Janssen; Vierlingsbeek
Joep Koenen; Heijen
Jürgen Linsen; Weeze-Wemb
Gerbrand Martens; Heijen
Peter Roesgen; Wijchen
Harrie Seegers; Heijen
Frans Stoffele; Heijen
Gerrit Stoffele; Heijen
Jan Thiesen; Tienray
Jos van der Venn; Heijen
Silvia Voss; Heijen
Willie Wilmsen; Heijen
Theo Woschek; Weeze

Oud-leden
Joep Aengenend; Heijen
Henri Arts; Gennep
Karel van de Boom; Nijmegen
Jan Brons; Gennep
Henk Coenen; Heijen
Jan Coenen; Heijen
Wim Deenen; Heijen
Sjaak van Dijk; Tienray
Theo Erps; Grubbenvorst
Piet Franzmann; Heijen
Wiel Hermsen; Heijen
Wim Hoenselaar; Afferden
John Hoenselaar; Leuth
Mariska Hoenselaar; Afferden
Jo Jansen; Heijen

Henk Kerkhoff; Heijen
Sjef Kessels; Heijen
Wim Koenen; Milheeze
Gerrie Koenen; Heijen
Theo Kroon; Heijen
Wim Kusters; Heijen
Ad Kuypers; Nieuw-Bergen
Harrie Lamers; Heijen
Theo Lamers; Heiien
Kees van Leeuwen; Loon op Zand
Wiel Martens; Ottersum
Hay Mulders; Beesel
Peter de Ridder; Heijen
Henri Stoffele; Heijen
Silvia Tieland; Afferden
Wim Tilmans; Venlo
Marie Verhofstadt; Heijen
Wim Verhofstadt; Heijen
Huub Vinck; Heijen
Piet Vinck; Heijen
Hans Voss; Heijen
Paul Voss; Ottersum
Annelies Voss-Voesten; Ottersum
Joost van de Zanden

Informatie
Voor informatie kunt u zich wenden tot ons secretariaat:
Die Original Maastaler
Meidoornstraat 18
NL 6598 BB Heijen
(0031)-(0)485-513077