Dit is een album met foto's uit de Gemeente / Iduna

 




Volksdansgroep Iduna (Informatie 1998)

Volksdansgroep Iduna is een vereniging die zich ten doel stelt jonge mensen te verenigen om zo volksculturen uit Nederland en andere landen te leren kennen en, voor wat betreft het volksdansen, te beoefenen. Dat het begrip "jonge mensen" hierbij zeer ruim geïnterpreteerd moet worden blijkt al uit de naam van de vereniging: "IDUNA", de godin van de eeuwige jeugd.

Volksdansgroep Iduna is in 1962 opgericht door leden van de Katholieke Jonge Boeren en Tuinders Bond en de Jongeren Gemeenschap. Wat eerst bedoeld was als een eenmalig optreden beviel zo goed dat hier snel vervolg aan gegeven werd. In eerste instantie werd alleen geoefend in stijldansen, zoals bijvoorbeeld de losse polka, veleta en tango. Al snel werden echter ook franse hofdansen en andere volksdansen aan het repertoire toegevoegd. Uiteindelijk is een en ander uitgegroeid tot de huidige vereniging waarin volksdansen uit vrijwel alle delen van de wereld beoefend worden. Naast het uitoefenen van de danskunst wordt er bij Iduna sinds 1975 ook gemusiceerd. Rond deze tijd ontstond het folkloristisch orkest Iduna als begeleidingsorkest van de dansgroep.

Iduna is een volksdansgroep die bestaat uit een scala aan groepen. Deze groepen beoefenen elk op een eigen wijze de volksdanskunst. Zo zijn er dansgroepen voor kinderen, tieners, recreanten, bewoners van Saamvliet en het folkloristisch orkest. In het verleden hoorde hier ook nog een aparte demonstratiegroep bij. Sinds het volksdansfestival van 1997 echter wordt er echter opgetreden door het theaterensemble dat is samengesteld uit leden van vrijwel alle bovengenoemde groepen. Dit theaterensemble danst de grote choreografiën onder begeleiding van het folkloristisch orkest. Deze werkwijze heeft tot gevolg dat er een groot leeftijdsverschil bestaat tussen de leden van het theaterensemble; een levend symbool van Iduna, de godin van de eeuwige jeugd.

De eerder genoemde demonstratiegroep heeft door de jaren heen deelgenomen aan verschillende folklorefestivals in binnen- en buitenland. Zo is de groep te gast geweest in Duitsland, Polen, Turkije, Frankrijk, Italië en Oekraine. Deze trend wordt momenteel voortgezet door het theaterensemble met de vaste optredens tijdens het Internationale Volksdansfestival en met voor augustus 1998 een festival in Hongarije op het programma.

Bij de optredens neemt het folkloristisch orkest de muzikale begeleiding voor haar rekening. Daarnaast is het orkest echter uitstekend in staat een avondvullend programma met internationale folkloristische muziek te verzorgen. Hiervan getuigen onder meer de in 1997 uitgekomen CD 'Duj, duj' met muziek uit Zuid-Slavische landen en de diverse optredens op dansavonden, diners dansant en straatfestivals.