header.png
zondag 27 september 2020

Heijen in de Gemeente / d'n Toomp

Dit is een album met foto's uit de Gemeente / d'n Toomp

 


Stichting Gemeenschapshuis Heijen "D'n Toomp" (Informatie 1998)

Op 30 november 1996 is het gemeenschapshuis "d'n TOOMP" officieel geopend.
Hiermee werd de kroon gezet op het werk van initiatiefnemer Thei Brons, die de middelen bedong bij het toenmalige college, en de bouwcommissie, in het bijzonder Gerrie Schouten en Jan van Erp. Zij hebben de ontwerpen van de architecten van Bergen en Roukema kunnen combineren met de wensen van de verenigingen. Dat hierbij de architectonische waarde gehandhaafd bleef, blijkt uit het resultaat.

Gemeenschapshuis "d'n Toomp" beschikt over een grote zaal (221 m2) met een groot podium (91m2). Verder is er een gezellige bar (80 m2) en foyer (78 m2). Tevens is er een vergaderruimte en een ontspanningsruimte (ieder 65 m2) gescheiden d.m.v. een brede gang van de grote zaal. Het geheel wordt gecompleteerd met een ruime entreehal, een buffetruimte en ruime berging (80 m2). Sanitaire voorzieningen zijn ruimschoots aanwezig incl. invalidentoilet.

Er is veel aandacht besteed aan kleur en lichtval. De klimaatbeheersing is zodanig ontworpen dat geen enkel geluid dit gebouw kan ontsnappen. De akoestiek is prima en die zin is deze multimedia CD onlosmakelijk verbonden met het gebouw. Want dankzij deze akoestiek en de absolute geluidsisolatie konden de opnames voor de audio CD van de fanfare in d'n Toomp zonder problemenen worden gemaakt.

17 April 1996 is de "Stichting Gemeenschapshuis Heijen" opgericht met als doel dit gemeenschapshuis te exploiteren en beheren door het maximaal ter beschikking te stellen aan de verenigingen.
In september 1996 werden de eerste repetities en bijeenkomsten gehouden en begin oktober kwam de vuurdoop met het gemeenteconcours voor HaFa gezelschappen. Deze werd met groot succes doorstaan. Meteen bleek dat dit gebouw uitermate geschikt is voor concerten en uitvoeringen, waarbij uitvoering en horeca samengaan zonder elkaar te storen.
Zoals al vernoemd volgde op 30 november de opening (zie foto's) en op 1 december 1996 de "Open Dag". Tijdens deze "Open Dag" konden alle verenigingen van Heijen zich presenteren met een optreden op het podium en/of met een stand in de zaal, foyer en vergaderruimtes. Dit was een geweldig succes en vergelijkingen werden gemaakt met de "april-avonden" van vroeger en prolongatie zat in de lucht.

Sinds de opening maken vele verenigingen gebruik van deze accommodatie en hebben ook jong en oud hun activiteiten herstart of uitgebreid. Activiteiten worden maximaal gestimuleerd door de huurconstructie die de Stichting Gemeenschapshuis Heijen hanteert. Hierbij wordt zelfwerkzaamheid tastbaar gestimuleerd door een aandeel in de baropbrengst. Deze formule blijkt succesvol, mede dankzij de onmisbare ondersteuning van de beheerders Truus Nellen-Dorssers en Wim Verhofstadt.
De grote zaal met het grote toneel en de goede akoestiek maken d'n Toomp erg geschikt voor het organiseren van grote evenementen zoals: concerten, musicals, tentoonstellingen, intocht Sinterklaas, korendag, inspraakavonden van de gemeente, feestavonden van verenigingen enz. enz..
Het stichtingsbestuur blijft de exploitatie en de functionaliteit van d'n Toomp verbeteren wat o.a. blijkt uit de speciale toneelverlichting die onlangs aangekocht is.

Het huidige bestuur bestaat uit: Peter Linssen (voorzitter), Theo Boekhorst (vice-voorzitter), Wim Deenen (secretaris), Herman Grevers (penningmeester), en de bestuursleden Els Koenen-Reintjes en Joep Koenen.