Voor liefhebbers van Volksmuziek was 15 mei j.l. een heel bijzondere dag. Die dag vierden Die Original Maastaler uit Heijen hun 50-jarig jubileum. Bovendien werden een aantal jubilarissen gehuldigd voor het feit dat zij ook 50 jaar lid waren van deze muziekkapel.

Tijdens een speciaal jubileumconcert in gemeenschapshuis D’n Toomp werden Jan van Erp, Frans Stoffele, Jac Janssen en Willy Wilmsen gehuldigd door de voorzitter, Gerbrand Martens.

Jan van Erp is jarenlang bestuurslid geweest, maar genoot vooral bekendheid als sponsor van de hoofdprijs van de loterij van de steunkaarten. Op Frans Stoffele werd dikwijls een beroep gedaan, als er getimmerd moest worden. Menig instrumentenkoffer kwam uit zijn handen. Jac Janssen is de organisator van de Kapellencarrousels, de drijvende kracht achter het repertoire als lid van de muziekcommissie en nog veel meer. Willy Willemsen is wereldberoemd in Heijen en omgeving vanwege zijn act als kok en presentator van de Löffelpolka. Zij ontvingen allen een speciaal vervaardigd fotoboek met beelden uit het 50-jarig bestaan van Die Original Maastaler.

Vervolgens werd Herman Grevers gehuldigd. Herman is 40 jaar bestuurslid van de vereniging en jarenlang penningmeester. Hij heeft de basis gelegd voor een financieel gezonde vereniging. Bij optredens buiten Heijen verkende hij jarenlang van te voren de route er naar toe, zodat niemand te laat zou komen voor het optreden. Ook hij ontving uit handen van de voorzitter het erespeldje.

In deze erelijst mag Peter Roesgen, 25 jaar dirigent, niet ontbreken. Al die jaren pendelt hij elke woensdag op en neer tussen Ewijk en Heijen. Hij is een onmisbare schakel binnen de muziekkapel. Hij ontving een mini-uitvoering van een dirigent.

Als laatste jubilaris ontving Gerald Jaspers (15 jaar lid) een kunstwerkje, passend bij zijn rol als trompettist. Hij verzorgt onder meer de video-presentaties tijdens de optredens en assisteert bij het instellen van licht en geluid. Alle partners van de jubilarissen ontvingen een fraai bloemstuk.

Tot ieders verbazing kwam aansluitend wethouder Peperzak het podium op en nodigde de voorzitter uit naar voren te komen. Na een korte toespraak deelde hij mede dat de voorzitter, Gerbrand Martens, door de koning benoemd was tot lid in de orde van Oranje Nassau. Daar werd Gerbrand helemaal stil van. Hij had alles zo goed voorbereid, maar dit niet. Hij ontving deze onderscheiding vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de muziekkapel Die Original Maastaler en voor de fanfare.

Het bijzondere jubileumconcert met zo’n verrassende finale werd afgesloten met een aantal toepasselijke muzieknummers.

Dom