maandag 3 oktober 2022

Onthulling informatieborden aan de Hoofdstraat

Op 12 september jl. zijn aan de Hoofdstraat twee informatieborden onthuld door wethouder Janine van Hulsteijn, binnen het beleid van de gemeente om in elke kern toeristische informatieborden met historische informatie over een dorp of wijk te plaatsen. Deze twee borden zijn in samenspraak met het DB van Hèjje Mojjer tot stand gekomen.

Het linker bord geeft  informatie over Huis Heijen, ons mooi en markante kasteel, dat sfeerbepalend is voor ons dorp. De tekst is door het DB gemaakt op basis van een informatieve tekst van Historisch Heijen en afgestemd met Ysbrandt Roovers.

Maar het rechter bord is bijzonder. Bijzonder, omdat het informatie geeft over een persoon: Joep ter Haar, ofwel Piloten Joep. De tekst is gebaseerd op een interview met de kinderen van Joep ter Haar door Hejs Nejs (juli/augustus 2017) en afgestemd met Rita en Johan. Joep Ter Haar, ofwel ‘Piloten-Joep’, was agent in Heijen. Hij is een belangrijk verzetsstrijder geweest in WOII. Voor zijn werk in de hulplijn voor piloten is hij meervoudig internationaal onderscheiden.

Dit jaar komt er nog een infobord op een historisch interessante plek in Heijen. Volgend jaar komen er nog twee.

 
onthulling monument huys heijen en piloten joep 20x25
onthulling monument huys heijen
onthulling monument piloten joep