In de 100e editie van Hèjs Nèjs staat een overzicht per nummer van de verhalen die in de Hèjs Nèjs nummers 50 tot 100 zijn gepubliceerd. Hieronder het uitgebreide overzicht van citaten uit de HN.
 
fotocollage 100e uitgave deel 1fotocollage 100e uitgave deel 2Een tweetal fotocollages die ook in HN van deze maand zijn geplaatst.
Klik op de collage voor de vergroting.
 

 

 

Citaten uit de edities 50 tot en met 99…

In de 50e editie van het Hèjs Nèjs, die uitkwam in november 2014, presenteerden wij een overzicht van citaten uit de eerste 49 nummers van het Hèjs Nèjs. Aangezien de 100e editie zeker voor ons als redactie toch weer een enorme mijlpaal is en wij er trots op zijn dat we zo ver gekomen zijn, gingen we ook deze keer terug in de tijd. Laten we eens kijken wat we zoal hebben genoteerd in de nummers 50 tot en met 99. 

Vooraf maken we van de gelegenheid gebruik allen te bedanken, die er mede voor gezorgd hebben dat wij ons blad iedere maand weer konden vullen met mooie berichten en interviews. Dank ook aan onze gastschrijvers voor hun interessante bijdragen.

Het eerste nummer van het Hèjs Nèjs kwam uit in mei 2010, al weer negen jaar geleden. Waar blijft de tijd! Het nieuwe dorpsblad werd goed ontvangen, maar er waren ook kritische geluiden: het blad was te mooi om waar te zijn en er waren mensen die ons “hooguit een half jaar” gaven. Gelukkig kregen zij geen gelijk. Nu gaan we op weg naar de 150e editie. We zullen zien of we dit aantal geen halen. Hieronder volgt in elk geval een overzicht met bijzondere citaten en teksten van de edities 50 tot en met 100. Natuurlijk is dit overzicht niet compleet, dat zou onbegonnen werk zijn. Wees dus niet boos of teleurgesteld als een bepaald interview niet genoemd wordt.

In de 100e editie van het Hèjs Nèjs heb je al een opwarmertje voor dit overzicht kunnen lezen. Leuk dat je de rest ook wilt lezen!

Nummer 50 – november 2014

Een interview met het sympathieke echtpaar Pierre en Jet Hendriks. Pierre is inmiddels gepensioneerd onderwijzer én nog steeds voorzitter van de vereniging Hèjje Mojjer. Jet is al gedurende meer dan 40 jaar een bekwaam en geliefd muziekdocente. Ze was de eerste vrouwelijke klarinetlerares in Nederland. Pierre: “Alle jongens hadden vroeger lang haar, dikke snorren en bakkebaarden. Dat was toen het modebeeld. Dus die had ik ook!”

Nummer 51 – december 2014 Het kerstnummer van 2014.

Op de voorpagina een foto van twee “vrienden voor het leven”, te weten Bart Linssen en Paul Giepmans, destijds beiden wonend en werkend in Brussel. “Wij waren veruit de minst talentvolle voetballers in de jeugd van V.V. Heijen” aldus de twee oud-Heijenaren, die geïnterviewd werden in de rubriek  “Hoe is het toch met… “.  Ze werden twee dagen na elkaar geboren. In hun jeugd op de Heggerank schreven ze in een klassenblaadje dat om onduidelijke redenen het Algemeen Trienblad heette. Bart was namens de SP beleidsadviseur bij Verenigd Links in het Europese parlement en Paul was beleidsanalist bij een organisatie die bedraagt aan de verbetering van de gezondheidszorg.

Peter en Josefien Hagenaars vertelden over hun werk: Peter is eigenaar van een organisatie- adviesbureau en Josefien heeft een dierenpraktijk. Peter: “Als je dier ziek is ga je naar Josefien, als je bedrijf ziek is kom je bij mij.”

Erwin Vinck, woonachtig in Reuver, zette zich in voor de kinderen die de spierziekte van Duchenne hebben. Teneinde sponsorgeld binnen te halen maakte hij een mountainbike toertocht van 7 dagen over een zwaar parcours. In het dagelijks leven heeft hij een slijterij. Tegen ons lachte hij: “Ik heb een alcoholprobleem van vijfhonderd vierkante meter!”

Nummer 52 – januari 2015

Anja Jansen was de winnares van de fotoquiz. Zij ontving uit handen van redactielid Erica, die in de jury zat, een zogenaamd Troefpakket. Wat is nu een Troefpakket? “Dat is een royaal levensmiddelenpakket speciaal samengesteld door Jos en Brigit te Wierik dat een blij gezicht oplevert bij de ontvanger ervan…” Helaas zijn er geen Troefpakketten meer verkrijgbaar.

Een gezellig interview hadden we met de Dijkbewakers van Buurtvereniging De Smele. Al jaren controleren ze bij dreigende hoge waterstand van de Maas de dijken langs de Heijense kant. Het is een activiteit die de saamhorigheid in de buurt zeer verhoogt en “wij in Heijen houden hierdoor droge voeten.”

En er werden in 2014 vijftien kindjes geboren die zich allemaal voor kwamen stellen tijdens het jaarlijkse fotofenomeen, de Babyfotoshoot. Er was zelfs een tweeling bij, Tuur en Melle Cornelissen. Helaas wonen zij niet meer in Heijen.

Nummer 53 – februari 2015

De KBO afdeling Heijen vierde een mooi jubileum. Daardoor waren er niets dan blije gezichten bij het bestuur van deze onmisbare Heijense vereniging. Hilarische anekdote uit de oude doos: Tijdens een bedevaart naar Banneux nam een van de deelneemsters een mand duiven mee, die in Banneux op verzoek van haar man moesten worden losgelaten. Bij de eerste stop in Venlo dacht de arme vrouw dat ze al in Banneux waren en liet de duiven los. “De duiven waren eerder terug in Heijen dan de Bedevaartgangers.”

Dit nummer bevatte voor de eerste keer de rubriek Heijen Helpt Heijen.  Hoewel het in De Gelderlander een dagelijks terugkerende succesvolle rubriek is wil het in Heijen niet zo lukken. Toch jammer. Maar intussen is er de besloten Facebook pagina “”Heijen”, opgezet door Gerri Luppes. Daar kun je ook veel op kwijt.

Een artikel en een fotocollage over en van de vrijwilligers achter de vereniging Hèjje Mojjer die deze maand 5 jaar bestond.

De Maestro’s stelden zich voor! Fanfare EMM nam de succesformule over van de televisie en organiseerde een Maestroconcert. Het voorstellen van de maestro’s leverde een grappig interview op. Vochtinname, polsoefeningen, omkoping, van alles hadden de kandidaten al bedacht om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de “piraten van EMM”. Op 25 april bleek Thijn Hermsen over de beste dirigeerkwaliteit te beschikken. Chapeau!

Nummer 54 – maart 2015

We maakten nader kennis met Gerard van Mil, beheerder van D’n Toomp én keurmeester van Nederlandse ponyhengsten én restaurateur van oldtimers. Voor alle drie moet je een aardig potje geduld hebben.

Martien en Marita Kremers, het Jubileum-Prinsenpaar van De Wortelpin, vertelden bij het napraten over de carnaval dat zij tijdens de prinsenreceptie een fles Tia Marita en een fles Martieni in ontvangst mochten nemen. Verzin het maar.

Gerrie Franken en Riet Reijnen beschreven het pand Hoofdstraat 57 dat zoveel oorlogsgeweld moest ondergaan.

Nummer 55 – april 2015

Jan de Valk stopte als uitbater van Schuttershof en deed de zaak over aan Henk de Leeuw. We weten hoe nu de stand van zaken is. Jan is overleden, Henk is weg en Jans zoon Nick en zijn Kelly zijn nu de uitbaters van Café Zalen Jan. Wat kan er in korte tijd toch veel gebeuren!

We maakten kennis met de Swoosh en Smashpupkes, een aantal sportieve enthousiastelingen die wekelijks samen badmintonnen in de gymzaal. ”Nét over het net!” Aanwas is ook nu nog steeds meer dan welkom!

Op 23 mei 2013 kreeg Eri van den Bos “een nieuw leven.” Zij onderging een gevaarlijke “gastric bypass” operatie (maagverkleining) en vertelde daar openhartig over.

Nummer 56 – mei 2015

Een mooie bijdrage van een gastschrijfster, Lionne Arts-van Gessel. Zij legt de principes van shiatsu uit.

Ons redactielid Marjo Boekhorst had in 2014 samen met haar man Theo een bezoek gebracht aan Auschwitz en Birkenau. Dat maakte zo veel indruk dat ze een verslag schreef over haar ervaringen. In de maand mei herdenken we de bevrijding, dus dit was een toepasselijk artikel.

Pierre Hendriks en Frans Sinel ontvingen zeer terecht een Koninklijke onderscheiding. De ontvangers waren meer dan verrast.

En wil je nog eens wat lezen over zandbijen? Paul en Martha hebben hierover in dit nummer geschreven.

Nummer 57 – juni 2015

Op de voorpagina prijken Henk Kaak en Wim Kouwenberg. “Een emotionele achtbaan” zo omschrijven de heren hun lange, lange fietstocht van Heijen naar Santiago de Compostela.

V.V. Heijen keek tevreden terug op het afgelopen seizoen, Heijen 1 presteerde wisselvallig, maar was uiteindelijk toch in de race voor promotie. Helaas, daar moest nog even op gewacht worden.

We spraken met de commissie BROHM. Deze onmisbare commissie heeft als motto: “Met kleine stapjes kom je er ook.” Zij zetten zich in voor de Heijense leefbaarheid, milieu, ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen.

Verder hadden een leuk interview met de brave motorrijders van MotorClub Panter. Er is nog nooit iets ernstigs gebeurd beweren de heren van de club, “Neuh.. Hooguit wat botbreuken en twee motoren die door een botsing allebei een halve meter korter zijn geworden.” Tja.

Nummer 58 – juli/augustus 2015

De vlag ging uit in de Nieuwwijkstraat. Op 10 juli trouwde EMM trompettist Roy Kerkhoff met zijn bugelspeelster José van Bree. Inmiddels is het echtpaar verblijd met de komst van Noor en het tweede kindje wordt in juli verwacht. Die zien we vast terug bij de babyfotoshoot in december! Nu we het toch over muziek hebben: muziektherapeute Hanny van Rens, ook bugelspeelster bij EMM maakt “kinderen graag enthousiast voor muziek”. En dat lukt haar aardig.

Een mooie pagina in het midden met alle geslaagden. Terecht aandacht voor 25 fris ogende jongens en meisjes op de drempel naar de volwassenheid.

Vijf Heijense vriendinnen werden samen 150 jaar. Wat een feest voor Yvonne Willems, Sarah Gisbers-Achterberg, Susanne Martens, Eefke Lamers-van den Heuij en Marieke Elbers. Een mooie foto sierde het artikel.

“Zo lang mogelijk de rollator buiten de deur houden” is de leus waarmee iedere woensdagmorgen ongeveer 25 enthousiastelingen in d’n Toomp komen gymmen. Kom ook eens kijken en doe mee!

 

Nummer 59 – september 2015

Ieder jaar nemen we contact op met Johan Linders van de Stichting Jeugdraad en vragen hem naar de activiteiten van het afgelopen seizoen. Johan zet dan zijn beste schrijversbeentje voor en vertelt enthousiast over wat er geweest is. Dit keer moesten de jeugdigen samen een vlot bouwen dat ook nog moest blijven drijven. “Niemand mag buiten de boot vallen” zo vatte Johan de activiteiten samen.

“Een huifkar vol kakelende kippen," typeerden Hans Wientjens en Mariëtte Wabeke-Kessels hun rondrit door Heijen. Deze rondrit werd gehouden tijdens een reünie van de 6e klas uit 1975. We interviewden Marian Buddiger-Jacobs, Willie Theunissen, Nardi Miggiels en Henry Sernee. Eregaste was Juf Coopmans. Het is triest om te vermelden dat Marian ons helaas al is ontvallen.

“De ontvangst in het bijna duistere kamp is hartverwarmend” schreven we naar aanleiding van een bezoek aan de “Helden van de SKJ”, die in 2015 al voor de 34e keer een kindervakantiekamp opbouwden in het Heijense bos. We leren alles over de HUDO (Houdt Uw Darmen Open) en de Canadese Weerstokjes van “Meneer Miggiels”. Hoe dat nu moet met de weersvoorspelling weten we niet, want ook meneer Miggiels is overleden. Het Heijs Hepke levert aan het eind van iedere vakantieweek een lading frites die op de grote tafel gekieperd wordt. Smullen maar!

Nummer 60 – oktober 2015

Op de voorpagina staat Demi Scheffer. Zij liep stage in een ziekenhuis in Malawi als onderdeel van haar opleiding tot verpleegkundige. Stoere Demi “slachtte er kippen, plukte ze kaal en braadde ze volgens haar eigen recept.” Haar droom was verpleegkundige te worden bij Artsen Zonder Grenzen. Is dat al gelukt?

Er is een uitgebreid interview met de Heijse Revuegroep die “in” is voor “elk leuk initiatief”. Denk dus gerust aan hen als je vereniging iets te vieren hebt! Het valt niet mee hen te regisseren, want “we zijn net een stelletje kikkers en hou die maar eens in de kruiwagen!” Aan het eind van de avond zaten we met z’n allen aan een soepel wijntje.

Verder een artikel over de jubilerende Rijvereniging Ons Genoegen. Hier leren we van het bestuur veel over het karakter van paarden. “Het zijn immers ook levende wezens. Ze voelen je feilloos aan.”

Nummer 61 – november 2015

Deze maand was er een bijzonder interview met Marinka Linssen, werkzaam in het Toverbal Theater. We kunnen niet anders zeggen dat het een topinterview en een feest werd! Speciaal voor ons, de redactie, speelde de hele cast waar ook Marinka deel van uitmaakt, een Koninklijke voorstelling. Zanger Ron hield ons voor: “Jullie denken dat wij anders zijn, maar zo zien wij dat niet. Wordt het niet eens tijd dat we elkaar ontmoeten?” Vervolgens zongen ze het lied van Claudia de Breij “Mag ik dan bij jou” met een eigen tekst. “Dan heb je het zelfs als doorgewinterde redactie toch even niet breed.” Marinka wenste het Hèjs Nèjs een kleurrijke toekomst toe en schonk ons een pot toverballen. Die ging mee naar de redactievergadering.

Een ander gesprek verliep ook heel moj: hoe is het toch met… Gondje Eden. Zij woonde in Gennep en had geen gemakkelijk leven. Maar zo zei ze: “Ik sta niet graag achteraan”. Zo positief als die dame nog in het leven stond. Helaas, ook van Gondje heeft haar uitgebreide familie- en vriendenkring inmiddels afscheid moeten nemen.

En of dat nog niet genoeg was, gingen we op bezoek bij adverteerder Uitvaartonderneming Schrijen in Boxmeer. “What’s in a name…” Piet en Bianca Schrijen waren gewend dat zij naar de verhalen die mensen over hun dierbaren vertellen moesten luisteren en nu werd er eens naar hen geluisterd. Apart om te vermelden is dat er per jaar 80 kilogram aan pepermuntjes wordt gegeten. Wij namen er ook een paar voor onze rekening.

En alwéér een reünie: nu was het de beurt aan de 6e klas uit het schooljaar 1975-1976. Ricky Boumans-Reintjes herinnert zich nog uit die tijd: “Bij Hetty Martens kregen we tussen de middag roze vla!”

Nummer 62 – december 2015

We hebben hierboven al een aantal keren geschreven dat geïnterviewde personen intussen zijn overledenen moeten noemen. Met een zekere kwinkslag kun je stellen dat het niet zonder risico is om een interview te hebben in het Hèjs Nèjs. In de uitgave van december staan artikelen over mensen die ons inmiddels ook verlaten hebben. We herinneren ons een warm interview met de altijd wat ondeugende Cor Miggiels. “Ik ga gewoon liegen tegen het Hèjs Nèjs”, had hij van tevoren al aangekondigd. Foei Cor! Cor en zijn vrouw Ria waren begin 2015 50 jaar getrouwd. Maar een herseninfarct in 2013 was de oorzaak dat Cor al twee jaar verbleef in Norbertushof. Slechts enkele weken na de verschijning van dit interview overleed hij, 78 jaar oud.

Bij de adverteerders Teun en Flip Arts van de Zitcomfortspeciaalzaak in St.Hubert gingen we “op visite”. Zo voelde het echt. Al zittende in de heerlijke comfortabele relaxstoelen voelden we ons gelijk thuis. Een lekker bakje koffie en een fijn gesprek deden de rest. Flip stond op het punt om vader te worden. Het werd een zoon. Echter, Teun heeft niet lang van zijn kleinzoon kunnen genieten. Wat jammer toch!

Christel Theunissen ging kunstgeschiedenis studeren omdat ze geïnspireerd was geraakt door het kasteel van Heijen. Ze promoveerde op het onderwerp “koorbanken”.

En wat te denken van Hay Maessen? Deze Venrayse ondernemer bouwde Arvato op “onze” Brem. Wat een megaonderneming! Hay bleek een hardwerkende, no-nonsense man te zijn met een passie voor stockcar races.

Nummer 63 – januari 2016

Voor de vierde keer vond de babyfotoshoot plaats. Dit keer was de opkomst een beetje magertjes. Slechts vijf baby’s maakten hun opwachting. Maar als altijd werd het een hartverwarmende bijeenkomst in D’n Toomp. De show werd gestolen door vrolijke Sofia. Zij had gelijk een bewonderaar, Lucas Burgman, die zijn ogen niet van haar af kon houden. We hebben de Heren van Heijen lichtelijk aangemoedigd iets aan het inwonertal van Heijen te doen. Of dat effect had lees je verderop.

Wat een mooie beelden maakt Coby Franzmann! Zij wijdde ons in in de geheimen van het Raku stoken, een Japanse techniek van glazuren, zo vatten we het maar kort samen.

Hèjje Mojjer startte een actie om meer leden te werven. De werving is mede bedoeld om  het Hèjs Nèjs in de toekomst te laten blijven verschijnen. Want: “Het Hèjs Nèjs mot blie.ve!” Overigens is deze actie nog steeds niet afgelopen! Ben je nog geen lid, word het dan! Het kost maar 10 euro per jaar. Daar kun je het toch niet op laten afknappen.

Het bestuur van de Jeugdcarnavalsvereniging van de Wortelpin stelde zich voor. “We doen het allemaal voor de jeugd van Heijen”. De dansgarde en de Jeugdraad van Elf, het wordt allemaal verzorgd door dit enthousiaste bestuur.

Vriendengroep de Heijse Jonge komt al tientallen jaren zeer geregeld bij elkaar. Hoewel uitgewaaid over de hele regio vinden ze elkaar bij de mooie jeugdherinneringen. Het lange haar is inmiddels gemillimeterd en de heren zijn allemaal braaf getrouwd. Ons redactielid Henk Kerkhoff maakt deel uit van deze groep, vandaar dat we hen op het spoor kwamen.

Nummer 64 – februari 2016

Hierin lazen jullie alles over de decennialange traditie van de Nationale Feestdag van de Meidoornstraat, het vieren van Nieuwjaarsdag. Joke Vinck schreef er een gedicht over. Kun je nalezen.

Al ruim 40 jaar organiseert het Dionysiusgilde  een rommelmarkt in Heijen, kortom: een jaarlijks wederkerende traditie. Voordat de markt van start kan gaan komt er veel organisatie bij kijken.

“Als Prins krijg je vleugels!” Dat is de oprechte mening van Prins Frank d’n Twedde, die samen met Kruumelprins Duuk, Kruumelprinses Jenna en Jeugdprins Tieme onvergetelijke weken beleefde.

Heerlijk voor de dames van de redactie: zij gingen op bezoek bij de goedlachse Louise Pouwels-Tebarts, die flink aan de weg timmert met haar Schoonheidssalon Puur Genoegen. Een zalige beleving met heerlijke geuren, voetbaden, reinigingen en de “lomi lomi armmassage”. We kunnen het uit ervaring van harte aanbevelen.

Nummer 65 - maart 2016

Een interview met een heuse tolk in de persoon van Ewa Coenders. Zij vertaalde voor ons de verhalen van een aantal Poolse mannen die wonen in het voormalige Café Heijen-Zuid en het achterliggende terrein. Zij hebben het niet gemakkelijk. Leuk om te vernemen is dat in Polen “boerenkoolbladeren alleen dienen ter decoratie.” Wij werden bijzonder gastvrij ontvangen.

In dit nummer konden jullie voor het eerst kennismaken met het fenomeen Huuskamer. We maakten hiervoor een uitstapje naar Afferden. “Iedere week vervroegd Kerstmis”, zo was de ervaring van de bezoekers aldaar. Zoals bekend komt dit project nu ook in Heijen van de grond.

Wim en Truus Linssen waren 60 jaar getrouwd en we ontmoetten hen in Maasduinenstaete in Bergen. Wim kookte iedere morgen een eitje voor Truus. En dansen dat die twee konden!  Ook Wim is naar de hemel. Een fijne man van de muziek ging van ons heen.

Belangrijk in het voorjaar is de Goede Doelen Week, dit jaar voor de tweede keer. Het blijkt een succes te zijn.

De Kapellencarrousel is een jaarlijks terugkerende traditie van Die Original Maastaler. Jac. Janssen heeft de touwtjes op organisatorisch gebied vast in handen. Want wat zeggen de leden over de Kapellencarrousel? “Wij doen gewoon wat Jac. ons opdraagt.” Handig!

Nummer 66 – april 2016

Op de voorpagina prijken Jos en Brigit te Wierik. Ze hadden wat te vieren, namelijk het feit dat zij met hun Troefmarkt ons al 25 jaar van de dagelijkse boodschappen voorzagen. “Een onmisbare schakel in de leefbaarheid van het dorp.” Ai, het doet nog steeds pijn dat ze zijn vertrokken…Een mooi afscheid viel hen ten deel. Ze waren overdonderd door alle blijken van waardering in de vorm van kaarten, bloemetjes en attenties.

Er is een aankondiging van de Moederdagontbijtjes, die worden verzorgd door de Jeugdleden van EMM. Bij aflevering van de heerlijke ontbijtjes trakteren zij de moeders ook nog op een heuse serenade.

Vrienden voor het leven, die werden gemaakt tijdens de maandelijkse G-Disco in d’n Toomp. Heijense Thea Hopman en Gennepse Wilma Wolters zijn de animators geweest om dit evenement in samenwerking met de Stichting Jeugdraad op te zetten. “Er was een grote behoefte onder deze jongeren aan een uitgaansgelegenheid. “ En die is er nu.

Ons dorp is een heuse winnares rijker: Liesbet Willems-Kranz, wie kent haar niet, wint de publieks- én vakjuryprijs tijdens een amateur kunstmanifestatie in Beers. Liesbet is geen stilzitter en geeft nu schilderles in D’n Toomp onder de paraplu van de KBO. Een tentoonstelling van de creatieve resultaten was te zien tijdens de jaarvergadering van deze vereniging.

Voor de 7e Heisa Pinksterfeesten heeft de organisatie iets nieuws bedacht: “Heel Heijen Bakt”. En daar kwamen de taarten!

Nummer 67 – mei 2016

“Mensen mekkeren meer dan geiten.” Dat is de overtuiging van geitenboer Albert Melis. Onze fotograaf moest uitkijken bij het bezoek aan de nieuwsgierige geiten. Die lustten wel pap van haar fototoestel!

De reünie van de 6e klas Mariaschool 1965/1966 leverde heerlijke nostalgie op. Een officieel programma was er niet, maar met een openingswoordje, een fotoshoot en vele foto’s op tafel was er gespreksstof genoeg. Wij spraken met enkele reünisten.

Op de voorpagina staan de negen stoere Heijense Vierdaagselopers met op hun shirt madeinheijen.nl. Het is een ideetje van Rover Media.

De teams van Voetbal extra van V.V. Heijen waren op de Special Olympics in Nijmegen. “Je wint al als je meedoet!” Hans Schiks is de grote man achter deze teams en deze deelname.

Nummer 68 – juni 2016

“Juist tegenslagen maken je fanatieker!” Dat was de mening van een grote groep Feyenoord supporters, toevallig ook lid van V.V. Heijen. Mannen onder elkaar, altijd lachen. De uitwedstrijd van Feyenoord tegen Inter Milan in 2002 voor de UEFA cup was legendarisch. Er werd ’s nachts naar Milaan gereden. Bert Kerkhoff beloofde de chauffeur van de bus, Jan Lamers, om wakker te blijven, maar onze Bert sliep al voordat ze de snelweg opreden. Er waren meer van dat soort sterke verhalen. We beleefden een topavond in de bestuurskamer van V.V. Heijen.  Feyenoord won die wedstrijd ook nog. Lang geleden, heren!

Maar liefst drie, voor hun jubileum nog zeer jeugdige, leden van EMM werden geëerd voor hun 40-jarig lidmaatschap. Ze waren namelijk zelf amper 50: Gerbrand Martens, Harm Schoofs en Dorita Sanders-v.d.Loo. “Alle verschillen tussen de mensen zijn weg als je samen muziek maakt.”

En och ja, het interview met Fons Coenders, Karel Lucassen en Jan Lamers. Vrienden voor het leven, al bijna 80 jaar lang. Een vriendschap die begon op de kleuterschool. “Er is geen pèdje in de wijde omtrek waar we nog nooit gefietst hebben.” Nog voor het uitkomen van deze Hèjs Nèjs overleed Fons. Toch mochten we in overleg met de familie het interview plaatsen. Het deed ons wat, dat kunnen we nu gerust zeggen. Karel overleed in december 2017. Zijn vrouw Mientje enige maanden eerder.

Bootcamp in Heijen! Een nieuwe rage bereikte ook ons dorp. Tijn Wabeke, Robin Wijers en Kaylee Peeters begonnen ermee en het was een succes. “Je doet mee voor de gezonde snack!”

Nummer 69 – juli/augustus 2016

Maar liefst 26 geslaagden stelden zich voor. Ze vertelden waar ze voor geslaagd waren en wat hun toekomstplannen waren. Zouden de dromen al een beetje gestalte hebben gekregen? We hopen het! Het Team van de Heggerank stelde zich voor. Juf Josje Arts “zou wel een dagje Dagobert Duck willen zijn”.

We kregen een inkijkje in de wereld van INTOS. Directeur Jan Noij: “Hier werken mensen voor mensen.” Wij zijn blij met “BuitenWerk”, de mannen die zorgvuldig onze bermen en openbaar groen onderhouden.

Nummer 70 – september 2016

 Op de voorpagina een leuke foto van vier rolschaatsende tieners op de botsautobaan tijdens de kermis.

Harrie Janssen, voormalig fotograaf bij ons blad, vertelde over zijn andere passie: voetbalscheidsrechter. Nog altijd leert hij bij.

De jeugd van de SJR mogen survivallen in een koeienstal. Piet en Joke Vinck en Jo en Pierre Hendriks zijn 50 jaar getrouwd. Karel en Mientje Lucassen zelfs 60 jaar. “Je moet geluk hebben” zeiden ze over hun liefde voor elkaar. We mochten ook de tuin in van het diamanten bruidspaar. Wat daar allemaal te bewonderen viel! Een schitterend tuinhuis en grote hoeveelheden zelf verbouwde groenten. “Flodderbonen,” die zijn ons nog het beste bijgebleven. En ja, we zeiden het al, Karel en Mientje zijn inmiddels overleden.

Nummer 71 – oktober 2016

We belichtten het bijzondere beroep van Jessica Blaauw, ambulanceverpleegkundige. Ze maakt heftige dingen mee. Toen Boxmeer door een hoosbui gedeeltelijk onder water stond moest de stoere Jessica met haar reanimatieapparatuur door het water waden om bij haar patiënt te komen. Van opgeven géén sprake! Maar: “Gelukkig neem ik het werk niet mee naar huis.”

Het bestuur en beheer van d’n Toomp ging voor hun “bedrijfsuitje” naar Amsterdam, waar ze in Carré de voorstelling van Hans Klok bijwoonden. Laat Hans voorafgaande aan de voorstelling nou op het terras zitten waar het ToompTeam de lunch gebruikte! Hans deed niet moeilijk en ging met het vrolijke stel op de foto.

Gerrie Franken en Riet Reijnen beschreven in “Van Toen Tot Nu” de karakteristieke panden Hoofdstraat 26 en 28,  De gebouwen kenden een opvallende geschiedenis. Er heeft een café, een bakkerij en een levensmiddelenwinkel in gezeten. Een markante blikvanger aan de Hoofdstraat.

Piet Manders en Marij Manders-Muskens verlieten Heijen en verhuisden naar Afferden. Wij mochten nog even langskomen voor een interview. De familie Muskens is een van de oudste families van Heijen. Marij maakte een mooi gedicht voor de kerstkaart. Je kunt het nalezen!

Een rubriek waar we met z’n allen lang aan gewerkt hebben is Heijen is Trots op… In deze turbulente tijden hebben veel mensen het moeilijk. Dan is het fijn eens te denken aan de dingen die wel goed gaan en waar je als individu en als gemeenschap trots op kunt zijn. Er waren bijdragen aan deze rubriek van Willem van Rover Media, Riet v.d. Louw-Kuppeveld en alle redactieleden. Die vraag hebben we in latere interviews nog vaak gesteld.

Nummer 73 – november 2016

Omdat de roemruchte carnavalsvereniging HCV (Hommersumse Carnavals Verein) 22 jaar bestond gingen wij daar maar eens op af. De V van HCV spreek je uit op z’n Duits, dus Vau. De mooiste herinnering van de club was aan de treinreis met Joekskapel Nève d’n Diepvries. Op en neer met de trein van Goch naar Altenahr. Ze kregen de Duitsers zo maf dat ze meeliepen in de polonaise dóór de trein. Daar waren we graag bij geweest…

Vriendengroep HOI (Heijen Onder Invloed) is ook zo’n Heijense vriendengroep die elkaar al tientallen jaren trouw blijft. De harde kern is tussen de 30 en 40 jaar oud en kent elkaar doordat ze als tieners al met elkaar uitgingen. Om de broodnodige financiën voor de bouw van een carnavalswagen bijeen te krijgen deden ze na Nieuwjaar “balanswerk” bij Supermarkt Van den Corput in Siebengewald. In het jaar 2000 bouwden ze hun mooiste wagen: de Zuipschuit. De vrienden waren verkleed als bierflessen. HOIneken bierflessen, wel te verstaan.

Nog ieder jaar wordt door de leden een vriendenweekend georganiseerd, zónder de kinderen. Dat wil niemand missen. De kindjes gaan dan naar de opa’s en de oma’s.

Als d’n Toomp open is kan er gebiljart worden. Minstens drie keer per week wordt hier ook gebruik van gemaakt. De gezelligheid is reuze, maar het spel…..? Meest gehoorde uitspraak: “ahhh, nét nie!”

Nummer 73 – december 2016

Dressuurstal Deenen toonde ons “een wereld achter de Hoofdstraat”. We hadden een prachtig interview met het bevlogen echtpaar John en Lisette. Ze vertelden ons over hun fokkerij die topveulens voortbrengt. Enige dagen na het interview bereikte ons het droevige nieuws dat een van hun toppaarden, waar Lisette zo veel uren training in had gestoken, ernstig gewond was geraakt bij een ongeval met de trailer. We weten niet hoe dit is afgelopen, maar het zag er niet best uit.

We spraken ook met de jeugdige Thijn Hermsen die keyboard speelt in de kerk. Thijn krijgt veel waardering voor zijn orgelwerk. Daar is hij trots op.

De Zonnebloem afdeling Heijen werd in het zonnetje gezet. “Er is meer mogelijk dan je denkt.” Deze geheel op vrijwilligers draaiende organisatie houdt een vinger aan de pols bij mensen die eenzaam en slecht ter been zijn. Mooi werk!

Martha en Paul bespraken de “Houtknotszwam – Dodemansvingers”. Dit zijn “zakjeszwammen”.

Nummer 74 – januari 2017

Ah, wat een leuke voorpagina, denken we, als we deze uitgave weer eens doorbladeren. Drie jonge vaders met hun pasgeboren spruiten staan erop. De vaders spelen allen bij V.V. Heijen.

“Geef maar gààààs voor de Raddrèjjers.”E en groep aanstormende jongeren, gemiddelde leeftijd 20 jaar, die vooral tijdens de Carnavalsdagen onafscheidelijk zijn. Ze bouwen een carnavalswagen, leveren volop jeugdprinsen en dansmarietjes en doen mee aan de carnavalsoptochten. Laat ze maar schuiven! Dit jaar hebben ze zelfs de “grote” Prins in hun midden: Prins Lars d’n Urste.

Theo Lamers is een krasse zeventiger en heeft een dagtaak aan de hulp bij het invullen van de “helse papierwinkel”, waarmee de overheid sommige kwetsbare groepen opzadelt. Theo mocht voor zijn werk inmiddels een Koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen.

Made in Heijen: Dertien lieve baby’s bevolkten d’n Toomp en wij maar foto’s maken en mini-interviewtjes. Zoals elk jaar was de babyfotoshoot een hoogtepunt!

Nummer 75 – februari 2017

Een interview met Paul Coenen voor de rubriek “Hoe is het toch met…”. Op het oog niets bijzonders, maar het gesprek werd gehouden in Dubai! Redactielid Marjo was er op vakantie en sprak met hem af voor een interview op een hotspot in Dubai: in de schaduw van de hoogste toren ter wereld: de Burj Khalifa. Omdat Marjo Paul niet persoonlijk kende spraken ze af dat Marjo met een oranje petje zou zwaaien. Ineens dook hij op uit de enorme menigte samen met zijn vriendin, de Deense Tamasine. Vervolgens ging op een bloedhete middag in januari in Dubai “het redactiekantoor open” en vond het interview plaats. Paul is architect en bouwt de prachtigste huizen, wel met veel groen eromheen. En dat in de woestijn. Tja, “je kunt de jongen wel uit Heijen halen, maar Heijen niet uit de jongen!”Het stel had het er reuze naar hun zin. “Werken op een vakantiebestemming!” Wat wil je nog meer. Later in het jaar trouwden Paul en Tamasine ook nog met elkaar.

Helmi Jans en Leonie Schonenberg  haalden voor de rubriek “Hoe is het toch met…. “ herinneringen op aan hun periode bij Dansgroep Iduna en de Volksdansfeesten. “Het aller-leukste is geweest dat je al die mensen hebt mogen leren kennen…”

We waren ook meer dan welkom bij de buitenhuizen aan de Boommarterstraat 5 en 7. Deze huizen bestonden 25 jaar. Twaalf personen zijn er met de nodige begeleiding woonachtig. Allemaal hebben ze hun eigen agenda. Het jubileumfeest was fantastisch, zo vertellen ze ons. Een van de ouders had een mooie film gemaakt, die we natuurlijk te zien kregen. We kwamen er haast niet weg, want ze hadden ons zó veel te vertellen! We spreken af dat wanneer een bewoner 50 jaar wordt en een foto naar de redactie stuurt wij deze zullen plaatsen. Aan deze belofte houden we ons!

Nummer 76 – maart 2017

Als altijd praten we twee dagen na het einde van de carnaval na met de Carnavalsprinsen en -prinsessen. Kruumelprins Vince was zó gewend dat hij op tafels mocht dansen dat hij dat ook wel bij Gerald en Jolanda Jaspers, waar we te gast waren, wilde doen. Wat raar dat dit niet mocht! Jeugdprins Lasse had zijn prille verkering meegenomen. Maar dat is inmiddels uit. Marco Lamers, de grote Prins, kreeg bij de prinsenreceptie opvallend veel augurken en curry. Vraag ons niet waarom!

Gerri Luppes begon de besloten “Heijen” pagina op Facebook. Deze pagina heeft inmiddels honderden volgers. Haar plan om met foto’s etc. van de “Heijen”-pagina een megabeurs in D’n Toomp te houden is nog geen werkelijkheid geworden.

We kunnen er ook niet omheen dat er in deze editie iets mis ging. De middenpagina ontbrak en zodoende stond het verhaal van de rally Amsterdam-Dakar, waar Pascal Philipsen aan deelnam,  er niet helemaal in. Een en ander is door de drukker in het volgende nummer gratis rechtgezet.

Nummer 77 – april 2017

Zoals gezegd in dit nummer de juiste versie van de Amsterdam-Dakar Challenge van Pascal en zijn maat Patrick. Dit is een autorally voor het goede doel. De barrel waarmee je rondrijdt mag maar 500 euro in aanschaf kosten. Het apparaat ging mee onder de naam The Mean Green Machine! De heren vonden onderweg aanvankelijk geen douchegelegenheid, dus werd er pas “na 8000 kilometer rallyrijden gebadderd in de Atlantische Oceaan.”

We maakten kennis met de Taalmaatjes, een onmisbare schakel in het traject dat nieuwkomers in onze samenleving doorlopen en ervaren. Volgens de taalmaatjes pakken kinderen de Nederlandse taal best snel op, voor de ouders ligt dat een stuk moeilijker. Iwan Klein zei: “Het zou voor iedereen heel normaal moeten zijn deze mensen te helpen. Zou jij in zo’n situatie terecht willen komen?”

Een toppertje qua interviews was voor ons zonder meer het gesprek met Ruud en Joselien Roelofs.

Hun woonboot op de Paesplas en nog zestien andere kwamen vlak voor Nieuwjaar vrijwel droog te liggen nadat een schipper tegen de sluis van Grave was gevaren.  De schade aan de sluis had gevolgen voor de waterstand van onder meer de Paesplas. De plas liep bij wijze van spreken leeg! “Wij zijn winnaars!” Met die kreet hielden de gedupeerden elkaar op de been. Ook mooi om nog eens te vermelden is dat  Friso namens het Heijs Hepke op Oudejaarsavond ruimhartig oliebollen op de dijk kwam uitdelen.

Nummer 78 – mei 2017

Het Bremnummer! We hadden interviewafspraken met Martijn Nielen, directeur van Arvato en met de voormalige Brembewoners. Hoe stonden zij in het leven na hun vertrek van de Brem?

Bij Arvato werden we ontvangen door receptioniste Hetty Martens. Wie kent haar niet! Tip van een ervaringsdeskundige: Als je ooit bij Arvato op bezoek gaat, doe wandelschoenen aan met hele platte hakken. Je krijgt namelijk overschoenen aan waar je pumps niet in passen!

Het megagrote gebouw maakte een enorme indruk, niet alleen vanwege de omvang, maar ook om de efficiency ervan. “Bij het verlaten van de hal worden we gescreend. Nee, we hebben niets illegaal meegenomen.” Maar als je een pin in rug of been hebt begint het apparaat wel te piepen! Directeur Martijn blijkt een 40-jarige no-nonsense man te zijn. Hij meent dat Arvato veel kan betekenen voor ons dorp. Niet alleen voor de werkgelegenheid, maar ook voor de horeca en de winkels. “Als onze werknemers jarig zijn krijgen ze een bos bloemen en denk dan niet dat we die in Maastricht gaan bestellen…” Martijn voetbalde bij DSV in Sint Anthonis. Dat deed hij iets te fanatiek want zijn knieën zijn nu “helemaal kapot.” Inmiddels zijn al vele Heijenaren op bezoek geweest bij Arvato, onder andere via de KBO.

In hoe is het toch met…. de oud-Brembewoners schrijven we over de individuele situaties van de families Willems, van IJzendoorn en Rühl. In het gesprek met hen komen gemengde gevoelens naar boven. Er is veel kritiek op de wijze hoe de overheid met de families is omgesprongen. De procedures duurden veel te lang. Toch zijn de gevoelens van onbehagen in de loop der tijd afgezwakt, mede nu de paren allemaal een andere invulling aan hun bedrijf en woonomgeving hebben kunnen geven.

Nog een toppertje deze maand: het gesprek met Dick Jetten, directeur van de Opel-garage en adverteerder in ons blad. Al staat zijn bedrijf aan de “verkeerde kant van de Maas,” namelijk in Cuijk, “Dick heeft een band met gunne kant”. Logisch, want grootvader startte het garagebedrijf in de Gennepse Zandstraat. Veel jeugdherinneringen koestert Dick aan Huys Heijen. Wij noteren: “Ademloos hoorde de jeugdige Dick over de ontmoeting tussen de kasteelheer en het spook van Huys Heijen.” Dick heeft een sociaal hart. Ontroerd vertelt hij over de mand met sinterklaascadeautjes die hij bij een Syrisch gezin, waarvan een kindje bij zijn dochter in de klas zat, afgegeven heeft. “De echo van de juichkreten van de kinderen hoort Dick nog in zijn hoofd.” De rondleiding door de garage was voor de redactieleden het toetje op het interview.

De “Groenapostelen” van Heijen houden het kerkhof en de grond rond de kerk bij. We ontmoetten hen in het kerkzaaltje. De mannen kakelen voortdurend door elkaar heen. Hier kunnen de dames nog wat van leren! We horen: “De heren doen het harde werk en de vrouwen het gemakkelijke werk.” Ja natúúrlijk….! En we hoorden: “Op het kerkhof is er nog gèn ènne die het werk afgekeurd hét.”

Nummer 79 – juni 2017

Svenno Peters zit in de selectie van het Nederlands CP (Cerebrale Parese) voetbalteam en mocht op de foto met Dirk Kuyt. Uiteraard stond deze unieke foto pontificaal op de voorpagina.

Arjan Theunissen is begonnen met een eigen bouwbedrijf onder de naam Theunissen Bouw en is adverteerder in het Hèjs Nèjs. Het bouwvakschap zat al vroeg in zijn bloed. Vroeger ging hij met zijn vader naar de bouw en mocht helpen “opruimen, opruimen.” Nu neemt hij zijn kleine zoon mee naar de werkplek. Die mag ook helpen “opruimen.” Jong geleerd….

De Groenploeg van V.V. Heijen is al 25 jaar in touw en “loopt de kantjes er niet af”. Nee, het veld moet er zo bij liggen als de mat in het Feyenoord stadion. Dat is het streven..

Nummer 80 – juli/augustus 2017

Meet & Greet met Evy en Brechtje. We hebben diverse jongeren geportretteerd door hen een aantal prikkelende vragen te stellen, maar op een of andere manier is deze rubriek een zachte dood gestorven. Inmiddels hebben we met de rubriek Kids & Co een waardige opvolger. De rubriek komt elke 3 maanden met twee pagina’s terug in ons blad en wordt opgesteld door redactielid Marita Wit. Van Marita, afkomstig uit Noord-Holland, kunnen we rustig stellen dat ze haar integratie in Heijen inmiddels al een flink eind achter de rug heeft.

Terug naar Evy en Brechtje: Ze vonden het kamp van groep 8 een hoogtepunt in hun leventje. “Iedereen was lief voor Brechtje toen ze in een konijnenhol was gestapt en haar enkel had bezeerd.”

Van Toen Tot Nu beschreef het pand Hezeland 5. Dit pand is 80 jaar bewoond geweest door de familie Stoffele. Frans en Bets waren de laatste bewoners vanuit de familie en wonen nu in Gennep in een fijn appartement.

In deze maand ging de meeste aandacht uit naar het interview dat wij hadden met de kinderen van Joep ter Haar, geducht politieagent in Heijen in de jaren zestig. We spraken met Johan en Rita, zijn kinderen, en met Henk Janssen, die als 18-jarige stage liep bij Joep. Henk ontmoette tijdens deze stage zijn toekomstige echtgenote Thea Koenen. De kinderen vertellen: “Vader was voor niemand bang, behalve voor de tandarts.” Joep is verzetsstrijder geweest in de oorlog en heeft dus niet alleen voor Heijen, maar ook voor het vaderland veel betekend.

Tragisch is dat Henk Janssen, al enige tijd ernstig ziek, vlak na het verschijnen van deze editie overleed. Hij heeft gelukkig het verhaal nog wel kunnen lezen en zijn waardering uit kunnen spreken. Het verhaal maakte veel tongen los in Heijen. Dat vonden wij heel moj.

Nummer 81 – september 2017

Henk Kerkhoff houdt ons na een vakantie in Schotland in zijn column voor hoe beleefd de Engelsen en Schotten in de omgang en het verkeer zijn. “Voordringen in de winkels, bij de bar of op straat ergens snel tussendoor glippen is not done.” We kunnen er een voorbeeld aan nemen.

Hoe is het toch met Anita Verheijen… Zij is tolk/vertaalster geworden in de Portugese taal. Stoere Anita ging op 19-jarige leeftijd in haar eentje naar Sao Paulo in Brazilië, leerde daar de Capoeira kennen en moest op de run voor voetbalhooligans. Moeder Maria in Heijen hield haar hart vast.

Nick de Valk stelde ons de opgeknapte Café Zalen Jan voor. Veel vrienden en familie hielpen hen bij de renovatie. Nick: “Zonder de hulp van al deze mensen hadden we de deadline niet gehaald.” Hij is er trots op dat hij samen met Kelly toch uiteindelijk de zaak van zijn vader heeft kunnen overnemen.

Verder is er het verhaal van Rob Jans. Hij liep stage in Californië en Barcelona voor zijn studie International Business & Management. Rob vertelt: “In Las Vegas ben ik onbewust Cristiano Ronaldo tegen het lijf gelopen.” Rob wilde na het afstuderen weer naar het buitenland, maar de liefde houdt hem op dit moment nog in Nederland.

 

Nummer 82 – oktober 2017

We hebben een golftalent in ons midden, namelijk Terry Janssen, woonachtig in de Dennenlaan. Hij wordt getypeerd als “een koele kikker op de golfbaan.” Wij zien “een leuke Heijense jongen met een supertalent uit een warm gezin. Moj toch?”

Hans de Makelaar is een van onze adverteerders. “Deze regio is een van de mooiste van Nederland” is de stellige overtuiging van de man die werd geboren in Eefde bij Zutphen, woonde en werkte in Nieuw-Zeeland en Leiden, maar uiteindelijk in Gennep terechtkwam. “Door mijn werkwijze en persoonlijk contact krijg ik de klanten die ik verdien…” Daar zit wat in.

We vierden mee met maar liefst drie diamanten echtparen: Thij en Nellie Kusters, Gerrit en Stiena Jacobs en Jo en Giel de Rijck. Allemaal mooie, maar soms ook droevige herinneringen. Als je al zo lang bij elkaar bent verdient dat een plaatsje in het Hèjs Nèjs. Thij, toen al minder gezond, is helaas inmiddels overleden. En in april ging ook Giel van ons heen.

In dit nummer was de eerste trouwfotopagina  een feit. Claudia en Rolf, Tamasine en Paul, Loesje en Rik, Natasja en Frank en Janske en Bart stuurden ons hun trouwfoto.

Nummer 83 – november 2017

Een exclusief en hilarisch interview met Sint en Piet. “Sinterklaas bestaat!” Geen twijfel mogelijk.

De vroegere Schoolstraat, nu Kasteelstraat, hield een reünie. Hier zijn wij altijd voor te porren. “Een feest van herkenning” en het was nog lang onrustig in de tent bij huize Lambregts. Angelique Lamers typeerde zichzelf: “Van een meisje in de wei naar een meisje in de stad”. Zij woont in Amsterdam, maar ze mist niet zoveel, “want in het buurtje waar ik woon is het ook net een dorp.”

Welfare in Heijen, allemaal voor de Zonnebloem en de gezelligheid! Mientje van Lin breide op dat moment haar “257e paar warme sokken.” Inmiddels is dat aantal al weer behoorlijk opgelopen.

Nummer 84 – december 2017

Ook in deze editie een “toppertje”, zoals we onze favoriete interviews maar zijn gaan noemen. Ex-Heijenaar Tim Versteegen is pastor geworden in Duisburg. Behalve pastoraal werk verricht hij ook de nodige sociale taken in de achterstandswijk waar de kerk staat. Wij zochten hem op in Duisburg en in een lange monoloog vertelde hij over zijn strijd, zijn studies en het leven dat hij nu leidt. Wij waren erg onder de indruk van zijn oprechte geloof. “Normaal zitten wij er vaak met onze kwek tussen, maar nu waren we muisstil…” Komt niet vaak voor!

Super gezellig was het bij Gastouder Carientje in de Heesweg. Zij heeft een bijzonder beroep want ze vangt dagelijks een stoet kindjes op in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Het is er altijd feest. Kinderen verzinnen van alles. “Ze spelen “kinderopvang” in de kinderopvang.” Carina de Rijck onderneemt allerlei activiteiten om de kinderen leuk bezig te houden. Ze leert ze zelfs koken! En als oma Annie langs komt vindt ze alleen maar blije snoetjes, want oma kan enorm goed pannenkoeken bakken…

“Ik ga niet naar Ajax, maar als ze bellen ga ik er toch heen…”. Was getekend Raï Jansen. Hij is keeper bij het A1 elftal van JVC Cuijk, maar mag soms zelfs invallen bij het eerste elftal en werd in 2017 zelfs uitgeroepen tot “De meest talentvolle speler van JVC.” Thans is Raï actief bij de Treffers in Groesbeek. Zus Iza kan heel goed volleyballen en speelt bij de Flamingo’s in Gennep.

Nummer 85 – januari 2018

Ongekend veel baby’s in d’n Toomp voor de babyfotoshoot van 2017. Maar liefst 23 mochten we er begroeten. Op de voorpagina vier generaties, allemaal woonachtig in Heijen: overgrootoma Gonny Rühl, oma Gerda Elbers, mama Anne en baby Fleur.

Wim Kusters is gestopt als muzikant bij EMM. Hij was maar liefst 61 jaar spelend lid. Wim heeft zijn muzikale genen goed doorgegeven. Twee van zijn drie kinderen (Gerwil en Pieter) zijn professionele muzikant geworden en nummer drie (dochter Ellen) speelt nog steeds bij de fanfare.

“De Stille Krachten achter de Carnavalsoptocht”. Je moet niet denken dat de optocht door Heijen “zomaar” kan beginnen. Er zit een goede organisatie achter om de bonte stoet in goede banen te leiden. We spraken met André de Bruin, Geert Theunissen en Wilbert Hopmans. Zij beheren “de inschrijfprocedure, de indeling van de optocht en de jurering.” Er wordt gezocht naar opvolgers.

Nummer 86 – februari 2018

Werkgroep Historisch Heijen stelt zich voor. “Echte Heijenaren” zitten in de groep en hun aanbeveling is “Beste mensen, niks weggooien”. Zij hebben zich tot doel gesteld “de historie van Heijen zo goed als mogelijk in kaart te brengen en oude foto’s en andere materialen voor de toekomst te behouden en ter beschikking te stellen aan de Heijense gemeenschap.” Een megaklus, maar ze gaan ervoor! Heb je nog materiaal op zolder liggen, je kunt het bij hen kwijt.

Dorina Stoffele is zelf nog geen 50 jaar, maar wel al 40 jaar lid van de slagwerkgroep van EMM. Zij werd hiervoor geëerd. Dorina zit  al jaren in het bestuur van EMM. Ze werd vroeger nog wel eens geplaagd door haar liefhebbende broer: “Daar komen die gele kiepe weer aan!” De drumband van toen droeg destijds namelijk gele capes. Ze hebben nu allang de bekende blauwe fanfare-uniformen en de zwarte T-shirts.

Gert en Dora Koenen, al jaren niet meer onder ons, hebben maar liefst 93 nazaten en die gingen in 2017 een weekendje weg. “Uiteraard was er een tap, anders waren we niet gegaan.”

Tsoezeno Mulder was op 9-jarige leeftijd al Nederlands Kampioen Motorcross. We interviewden hem op school. Toen het vraaggesprek voorbij was vroeg hij wanneer hij nou zijn interview zou krijgen! Hij had geen cameraploeg en reporter met microfoon gezien. Tja, zo ver zijn we nog niet bij het Hèjs Nèjs, Tsoezeno! Hij is inmiddels verhuisd.

Nummer 87 – maart 2018

De Schaapherder van Heijen, Joop Peeters, let niet alleen op zijn eigen schapen, maar houdt ook de schaapjes van anderen in de gaten, bijvoorbeeld als ze per ongeluk uitbreken. Joop heeft ook vele honden opgeleid tot schapendrijver. Joop heeft wol genoeg, dus als je wat van hem wilt kopen kan dat. Hèjs Nèjs was gesierd met een mooie foto van Joop die een kudde schapen over de Maasbrug leidt.

Prinsen en prinsessen Carnaval, altijd goed voor mooie gesprekken. We zaten in de cafetaria van Prins Friso en Prinses Ellen. Het motto van hen was “Duut Mit!” Voor het eerst was er een jeugdprinses uitverkozen, namelijk Sam Wijers. “Ik mailde gewoon naar Harald Kroon.” Kruumelprins Luuk Theunissen was aanwezig, samen met Eefje Lukassen, de kruumelprinses. Deze rol was Eefje op haar prinsessenlijfje geschreven. Prins Friso en Prinses Ellen zijn nog zwaar onder de indruk van alles. Friso heeft er een vriendin bij: Eefje. Ellen, pas op!

In dit nummer verschijnt de eerste versie van de rubriek Kids & Co. We schreven er eerder over in deze citatenreeks. De rubriek bevat een heuse column, Ik en mijn Hèjsdier en de meningen over “liever vrieskou of hittegolf”, opgetekend door Heijense tieners.

Nummer 88 – april 2018

Op verzoek van het Kerkbestuur zat er een enquêteformulier bij deze uitgave. Een belangrijk formulier, want met de uitslagen van de enquête wil het bestuur aan de slag voor de toekomst van de kerk. Over de respons was men niet ontevreden.

Nico Voss kan “toveren met hout.” Zijn levensmotto? “Herinner je gisteren, droom over morgen, maar leef vandaag.”

De KBO biedt ouderen de mogelijkheid schilderles te nemen bij (juf) Liesbet Willems. Een schot in de roos! Tot verbazing van Liesbet bleken er veel liefhebbers te zijn voor haar lessen. “Niet zomaar een kloddertje hier en een kloddertje daar”, maar een groep mensen die serieus bezig is met het creëren van een eigen meesterwerkje. Onze fotograaf maakte een mooie fotocollage.

Een vooruitblik op het jubileumfeest van de fanfare. Ze bestaan in 2018 110 jaar. Zo staat onder meer “EMM Live” op het programma, een jubileumconcert met wel 80 muzikanten op het podium, waaronder een heuse operazangeres. Ruud Roelofs kwam er tijdens de Zittingsavonden op terug: “We moesten wel hard praten om boven de muziek uit te komen…”

Nummer 89 – mei 2018

Sandra Reijnen, dochter van Kees en Riet die wonen aan de Hoofdstraat, is arts en deed vrijwilligerswerk in een ziekenhuis in het noorden van India samen met haar vriend, nu echtgenoot, Arno Maas. Een half jaar lang verzorgden Sandra en Arno liefdevol met de beschikbare middelen de zieken. We spraken over het geloof, dat voor de Indiërs heel belangrijk is. “Voor de mensen in dit deel van India is het geloof hun bron van kracht.” Maar zelf woonden ze ook geregeld de H. Mis bij in de kapel bij het ziekenhuis.

Heijenaar Jan Janssen is onze kanjer, want hij liep de Rotterdamse marathon. Het was geen makkie; op karakter liep hij hem uit. Wij stuurden Jan een paar vragen en hij maakte zelf een verslag van zijn loop.

Marcel Lamers woont met zijn gezin in Duitsland en is gevangenbewaarder in de gevangenis van Grave. Een mooie insteek voor de rubriek “Hoe is het toch met….”. “Op tijd onrust signaleren, dat is de kunst,” zo vertelde Marcel over zijn werk. Dit interview kreeg nog een staartje, want spontaan bood hij de redactie aan een rondleiding te geven op zijn werkplek. Een verslag van dit indrukwekkende bezoek staat in de editie van februari 2019. Dochter Quincy was ook bij het interview aanwezig. Zij blijkt een talentvolle kickbokser te zijn, al zie je dat aan de buitenkant niet af. Ze ziet er zo lief uit!

Nummer 90 – juni 2018

Een terugblik op de zeer succesvolle Dorpsquiz “In-Spannend-Heijen”en Heisafeest. Wat was het gezellig in Heijen op 20 april! Het was nog nooit zo druk op straat. De glorieuze winnaars waren de leden van vriendengroep SMS. Het gewonnen bedrag ging linea recta naar het project van Erwin Jansen in Nairobi. “Een keileuke avond, het leek wel een reünie,” zo vatte de groep hun deelname samen. We verheugen ons al op de volgende dorpsquiz …

Buurtvereniging ’t Hoefijzer bestond 45 jaar. “Een stukje geluk in de wijk”. In de beginjaren was er elke maand wel een activiteit, nu nog één gezamenlijke fietstocht per jaar. Het bestuur blijft echter positief over de toekomst.

 

 

Nummer 91 – juli/augustus 2018

Een dubbelslag op de Heggerank! Nog nooit vertoond, twee leeskanjers op één school. Mila Peeters werd Limburgs voorleeskampioen en mocht de Limburgse eer verdedigen in de landelijke finale. Jolien van den Berg, “behept met het leesvirus”, was vertegenwoordiger namens Limburg in de Senaat van de Nederlandse Kinderboekenjury 2018. Beide meiden deden het geweldig.

Een nadere kennismaking met onze wijkagenten Maikel Brouwers en Anthony van Baal. “Altijd handig, een korte lijn naar de wijkagenten.” De heren zijn best tevreden over Heijen: “Er zijn relatief weinig incidenten.” Ze zijn druk bezig met het “Keurmerk Veilig Buitengebied”. Op de website stond een digitale enquête over dit onderwerp. Het leverde maar liefst 192 reacties op!

Nummer 92 – september 2018

Wij hebben een nieuwe gastcolumniste: Tari Lambregts vertelt over haar “expatwifelife” in China. Inmiddels hebben we al een aantal bijdragen van haar mogen publiceren.

Wie het ook ver weg zocht was Anke Jans. Anke was anderhalf jaar au pair in Amerika en had er een toptijd. De hele familie zocht haar op en Anke reisde ook nog van links naar rechts door het enorme land.

D’n Toomp onderging een facelift. Een grote wens van het bestuur kwam uit: “Een verschuifbare wand tussen de zaal en de bar.” We zetten er geen foto bij, want: “Loop gerust eens binnen en laat je verrassen.” We hebben er al veel plezier van gehad.

Het onderwerp “glasvezel” is voer voor discussie. Komt er wel of geen glasvezel naar Gennep? Voor- en tegenstanders gingen met elkaar in debat. Het komt er wel, tot tevredenheid van velen, waaronder de bewoners van het buitengebied.

Nummer 93 – oktober 2018

Op de voorpagina staan Jolanda Maas en Willy Thijssen, vriendinnen voor het leven. Heijen keek ervan op! Wie zijn die twee? Ze waren bij de reünie van de Hoefstraat en wij schoven ook even aan voor de rubriek “Hoe is het toch met…” Wij vernamen dat Willy nooit uit haar bed kon komen en “Jolanda zelfs een keer naar Radio Keizerstad belde om te laten omroepen dat Willy op moest staan.” Henk Blom, oud-bewoner van de Hoefstraat, heeft maar een paar jaar in Heijen gewoond, maar het lijkt erop dat hij er nu nog heimwee naar heeft. “Bossen, velden en de Maas. Ook de plek rondom de Drie Vijvers was een gewilde speelplek.” De familie Blom verhuisde naar Spijk bij Lobith en woonde aan de dijk. Weg alle speelplekken.

“Is het een concert, een theaterstuk of een musical?”We keken vooruit naar “Muzikaal kamperen aan de Eger”, een vruchtbare samenwerking tussen Die Original Maastaler en de Heijense Revuegroep. Het was een enorm succes.

Nummer 94 – november 2018

We spraken met de hele familie Roovers over de bouwactiviteiten die plaatsvonden in de afgelopen jaren rondom het kasteel. Het resultaat is indrukwekkend. Er kwam een hoogwaterkering en de witte woonboerderij werd grondig opgeknapt. Reindert Roovers vertelt over zijn bedrijf “Rivas Huisvesting.” Het bedrijf bemiddelt landelijk tussen diverse migrantenuitzendbureaus en aanbieders van onderdak. Toen alle werkzaamheden naar tevredenheid waren afgerond was het tijd voor een feest: op 18 augustus 2018 trouwde Reindert met Celine. Het feest was uiteraard in de tuin van het kasteel. “Toen de Gennepse Sambaband ’s avonds de tent indanste was het feest compleet.”

Om iets meer uitleg te krijgen over het glasvezelproject gingen we langs bij pleitbezorger  Joost ter Laak. Hij heeft zijn huis al helemaal verduurzaamd. In Jip en Janneketaal legt hij ons de verschillen uit tussen ADSL, COAX en glasvezel. “De providers zijn concurrenten van elkaar en willen een zo’n aantrekkelijk mogelijk pakket aanbieden.” Het project gaat door meldden we al.

De nieuwe trainer van V.V. Heijen stelt zich voor: Peter ten Haaf. Peter is “meer van de uitdaging” en is dus heel gelukkig dat Heijen 1 dit seizoen voor de 4e klasse gespaard is gebleven.

Nummer 95 – december 2018

De Engeltjes van Lourdes. Marion Hendriks vertelde hoe ze al vijf jaar samen met haar nichtje bedevaartgangers naar Lourdes begeleidt als verpleegkundige. Deze bedevaart wordt jaarlijks door de Maltezer Orde georganiseerd. Het onderwerp leidde tot een warm interview. De vrouwen zijn gelovig, al zitten ze niet iedere week in de kerk. Van huis uit kregen ze de Mariaverering mee. “Onze moeders zeiden altijd tegen ons als er wat was: bid maar een Weesgegroetje, dan komt alles goed.” De bedevaart maakt altijd een enorme indruk, vooral de lichtprocessies die iedere avond door de straten van Lourdes trekken. “De energie die deze processies teweeg brengen is onbeschrijfelijk.”

De Kasteelstraat is opgeknapt en hoewel het wat langer heeft geduurd dan gepland geeft het resultaat “alleen maar tevreden gezichten.” De samenwerking tussen de bewoners en het bedrijf Gebra Infra was top.

Op de Heisapagina een verslag van een gesprek met twee parochianen die de kerkvisie enquête hadden ingevuld. Het kerkbestuur kan aan de slag met de aanbevelingen.

Het Heijense kruidenbittertje wordt binnenkort geïntroduceerd. Wij mochten in de vergadering als eerste proeven! Nu nog een leuke naam voor het product en een etiket voor het flesje. Hier wordt aan gewerkt. Tijdens het komende Heisafeest volgt de presentatie.

Nummer 96 – januari 2019

In het kader van het Jaar van de Ontmoeting stond de Eritrese Mebrehit met haar dochtertje Bethelihem op de voorpagina. Zij waren één van de aanwezigen op de Babyfotoshoot.  Dit keer mochten we op dit leuke jaarlijkse evenement 16 baby’s begroeten. In deze jaargang was ook de 100e gefotografeerde baby van de partij, maar daarover later meer. Tevens waren 2x 4 generaties ouders/kinderen aanwezig.

Hub Vinck spaart postzegels voor KiKa en wij hadden een mooi gesprek hierover. Zijn gezondheid is broos, maar de humor nooit ver weg. “Ik had een jachtgebied van Nijmegen tot Venlo, maar het werd Joke uit Gennep!” Ontroerend was het verhaal over zijn uitstapje per wensbus met Joke, kinderen en kleinkinderen naar Zeeland, de provincie waar ze zulke mooie vakantieherinneringen hebben liggen.

We maakten kennis met het Dorpskamerbestuur dat ons de “positieve gezondheidsgedachte” uitlegde. Het gaat er nu toch echt van komen. Destion bouwt de dorpskamer en wij mogen er allen gebruik van maken. En dat voor een huurprijs van € 1,00 per maand! Ideeën kunnen worden gedeeld: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is hiervoor het adres.

In Memoriam bevatte het levensverhaal van een rasechte Heijenaar: Jan Hermsen, wie kent hem niet. “Wat heb ik toch een fijn leventje,” was een veelgehoorde uitspraak van Jan.

Nummer 97 – februari 2019

In dit nummer het eerder genoemde verslag van het bezoek van de redactie aan de werkplek van ex-Heijenaar Marcel Lamers, de gevangenis van Grave. Het bezoek maakte grote indruk. We moesten lopen langs de “boevenramen”. Dat gebeurde niet voordat we van top tot teen waren gescreend en onze persoonlijke bezittingen waren achtergebleven in een kluisje. Alle lof voor Marcel die dit werk al ruim 18 jaar doet.

“Hoe is het toch met…” ging deze keer over Emmi Broenen, kinderarts en nu werkzaam in Frankrijk. Ze zou niet in Amsterdam willen werken. Er zit dus zeker een kans in dat ze in de toekomst weer onze kant op komt. Laten we het hopen.

De Thuiszorg, waar we een inspirerend bezoek aan brachten, werkt het “liefst met korte lijntjes”. Er is ons beloofd dat er een netwerk komt waarbij niemand uit de boot valt. Hierbij is een grote rol weggelegd voor de dorpsondersteuner. We zullen straks in goede handen zijn van professionele wijkverpleegkundigen. Met dat prettige gevoel gingen we naar huis.

Hoofdstraat 3 werd uitvoerig beschreven door het duo Riet Reijnen en Gerrie Franken. Het pand heeft een lange geschiedenis. Het was het 25e pand dat Riet en Gerrie beschreven, kortom een heus jubileum voor hen.

Nummer 98 - maart 2019

Een portret van het leven van de Van Versendaaltjes in Zuid-Korea. Dit gezin zal hier twee jaar verblijven en was met Kerstmis even in Heijen. Toen deze editie uitkwam vloog Martin even op en neer naar Nederland om een exemplaar van het Hèjs Nèjs op te halen. Hoewel… hij moest hier ook nog wel even werken en boodschappen doen…

Heel schattig: Toby en Boaz van Bergen uit de Beukenlaan stelden hun Hèjsdieren voor: de poezen Loekie en Winnie. In de vakantie past buurman Pim v/d Loo op de poezen en krijgt hiervoor bier ter beloning.

“Het is gewoon GEWELDIG om Prins Carnaval te zijn,” zei Prins Lars d’n Urste tijdens ons interview. De foto’s bij dit interview zijn allemaal plaatjes waar het plezier van afspat.

Nummer 99 – april 2019

Een pracht interview met Gerd en Ria Specht die in de villa Helios wonen. Zij waren eind december 60 jaar getrouwd. “Wij zijn geen mensen die mopperen” zei Ria en dat meende ze ook.

We mochten een kijkje nemen in de gloednieuwe fysiotherapiepraktijk van Erwin Jansen en Harald Bant. De praktijk is gevestigd in de voormalige garage, behorend bij het monumentale pand aan de Hoofdstraat, waar beide heren nu ieder hun eigen woondeel hebben. Erwin werd onlangs ook nog 50 jaar en zijn liefhebbende vrienden van SMS versierden het huis.

En dan eindelijk: de 100e – mei 2019, precies 9 jaar na het uitkomen van de 1e Hèjs Nèjs

We hebben er een heus Feestnummer van gemaakt. De voorpagina bevat karikaturen van de redactie. Onze gastschrijvers staan erin. Met een knipoog naar de vele babyfotoshoots hebben we babyfoto’s van de redactie opgenomen. Er is een interviewtje met de lieve Ize Fleuren, de 100e baby van al onze babyfotoshoots. Verder is er ruimte voor een eerbetoon aan onze bezorgers en adverteerders. Deze laatste groep is de basis voor de logoquiz. Erg speciaal is een diepte-interview met interviewster Marjo Boekhorst. En er is nog meer …… We hebben met ontzettend veel plezier aan de totstandkoming van het nummer gewerkt.

Tot slot

En dan hebben we het nog nauwelijks gehad over de vele bijdragen van onze gastschrijvers. En over de bijdragen van de parochie, iedere maand weer. Ook daarmee hebben wij vele bladzijden kunnen vullen.

Wij stonden vaak versteld van de vele positieve reacties die we mochten ontvangen. Het Hèjs Nèjs is een blad geworden waar “heel” Heijen iedere maand naar uitkijkt. Ook verbaasde ons soms de enorme bereidwilligheid van velen om mee te werken aan een interview. Je denkt: we spreken een of twee mensen voor een gesprek, maar nee: de hele tafel zit vaak al vol als wij binnenkomen. Iedereen wil graag zijn of haar steentje bijdragen. Het was en is altijd super gezellig. Er wordt veel openhartigheid getoond: “Zet dat er maar niet in…” hoorden wij nogal eens. Het blad wordt breed gelezen en vliegt de hele wereld over. Dat is toch moj! Het is voor ons de motivatie om voorlopig gewoon dóór te gaan. En met ons de gastschrijvers, de columnist, de adverteerders, de bezorgers, de vormgevers Kelly, Ingrid, Willem en alle andere medewerkers van Rover Media en de drukker. Het levert een fijn gevoel op. Bedankt voor alle steun die we in de afgelopen jaren hebben mogen ontvangen!

De redactie:

Erica Reintjes – Hans Boekholt – Henk Kerkhoff – Jan Teerling – Marita Wit-Holtes – Marjo Boekhorst – Ricky Boumans-Reintjes – Sjannie Janssen-van Sleeuwen – Stella Roodbeen – Suzanne van den Corput-Koenen.

 

P.S. Wil je ons redactieteam komen versterken? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..