maandag 27 maart 2023

september: Honden in Heijen

Op drie plaatsen in de gemeente Gennep komen nieuwe hondenspeelplaatsen. In Milsbeek, Heijen en Ottersum zijn locaties gevonden waarmee het merendeel van de hondenbezitters blij is.

In alle kernen van de gemeente Gennep is het afgelopen jaar overleg geweest met buurtbewoners over de mogelijke aanleg van een speelplaatsen. Daarbij kwamen veel reacties van hondeneigenaren binnen die over het algemeen positief waren. In een enquete die in het voorjaar van 2017 werd afgenomen konden de dorpen suggesties aandragen voor plekken die geschikt zouden zijn. 

Daarnaast konden inwoners iets zeggen over welke regels volgens hun zouden moeten gelden bij zo'n speelplaats en hoe de boel eruit zou moeten zien. 

Honden uitlaten

Wethouder Janine van Hulsteijn - zelf ook hondenbezitter - legt uit dat bij het opstellen van het plan heel goed is gekeken naar de huidige situatie. ,,We hebben ook heel goed gekeken waar mensen hun honden regelmatig uitlaten. De routes zijn bekend waar mensen vaak langslopen. Daar houden we rekening mee. In Heijen bijvoorbeeld komt de dierenspeelplaats langs een route achter de Sleen in het bosgebied. Die keus is samen met de inwoners gemaakt.’’

Poep

De speelplaatsen voor honden zijn geen uitlaatstroken. Mocht een hond onverhoopt zijn behoefte doen binnen de speelplaatshekken, geldt de opruimplicht voor de eigenaar.

Om tegemoet te komen aan de wensen van veel inwoners gaat Gennep hondenpoepautomaten neerzetten. Dat is een paal met plastic zakjes die de baasjes gebruiken om de gedropte uitwerpselen op te ruimen. De poep gaat in het zakje, het zakje in een prullenbak die ook aan de paal hangt. En die bakken worden geregeld leeggemaakt.

Tien jaar

De hondenpoepbakken met zakjesautomaat komen te staan in Milsbeek, Ottersum en Heijen. In Ven-Zelderheide komt geen hondenspeelplaats. Maar het dorp krijgt op verzoek wel ook hondenpoepautomaten. 

De hondenspeelplaatsen worden als proefproject aangelegd met een looptijd van tien jaar. Na een periode van vijf jaar wil de gemeente bekijken of de dorpen en hondenbezitters tevreden zijn over de voorzieningen.

Bron: Gelderlander 30-08-2018