vrijdag 31 maart 2023

12 juli 2018: "D'n buukenboom"

beukenboombeukenboom plaatjeAan de Nieuwerfsekerkweg op de grens van Heijen en Afferden staat deze beukenboom met dit plaatje erin. Op de vraag wat de betekenis hiervan is kreeg ik veel reacties. Hartelijk bedankt hiervoor!

Hieronder de mail van Lambert en Anja Jansen:
 
Dit naamplaatje is door mij (Lambert Jansen)  ongeveer 5 jaar geleden op deze boom aangebracht, vanwege het volgende verhaal.
Mijn vader Gerrit Jansen heeft deze boom in 1943 daar als een stekje geplant, nadat hij met zijn oudere broer Antoon op het land gewerkt had wat achter de Nieuwerfsekerkweg lag. Mijn vader had uit verhalen begrepen dat op diezelfde plek ooit een andere beukenboom gestaan moet hebben en heeft dus bij het terug naar huis gaan na gedane arbeid daar een stekje gevonden en geplant, daar is tenslotte deze boom uit voort gekomen. Gerrit was op dat moment 14 jaar oud, zijn vader Lambertus Jansen had een boerderij op het Nieuw Erf (  huidige Lambertushof ) Deze boom heeft met name voor mijn vader altijd een bijzondere betekenis gehad, helaas is hij op 15 maart jongstleden op bijna 90 jarige leeftijd overleden, als laatste groet zijn wij met ons gezin nog eenmaal over het Nieuw Erf naar deze boom gereden.

De buukeboom had ook een hele grote rol bij de begrafenis van Gerrit. Lambert schreef al dat we erlangs gereden waren. Ook hadden we een tak in het bloemstuk laten verwerken. En een foto op het gedachtenis prentje. En nu staat er ook nog een boom op z'n grafsteen.......kortom, die boom betekent heel veel voor ons. Daags nadat Gerrit begraven was werd ie gesnoeid....maar hij staat er nog steeds mooi bij!

M.vr.gr.
Lambert en Anja Jansen